Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Šnicle»Svinsjki bonfile sa sosom od pečuraka i glaziranim šargarepama

Svinsjki bonfile sa sosom od pečuraka i glaziranim šargarepama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Svinsjki bonfile sa sosom od pečuraka i glaziranim šargarepama5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Mari definitivno zna kako da povisi kriterijume, i to sa toliko običnih sastojaka"

Potrebni sastojci

  • svinjski bonfile - 2 komada
  • pečurke - 12 do 15 komada
  • ruzmarin - 2 - 3 kašike, svež
  • brašno - 1/4 šolje
  • maslinovo ulje - 6 kašika
  • belo vino - 150 ml, suvo
  • bujon od povrća - oko 250 ml
  • pavlaka za kuvanje - 100 ml
  • peršun
  • Garnirung
  • šargarepa - oko 1 kg
  • maslac - 40 g
  • smeđi šećer - 1 1/2 kašičice
  • balsamiko sirće - 2 kašike
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • sok od pomorandže - od 1/2 pomorandže
  • peršun
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • peršun
* merne jedinice

Način pripreme

Počinje se od pripreme svinjskog bonfilea.

1. Meso se oštirim nožem očisti od svakakvih žila i opni. Nož se provuče tačno ispod njih i odstrani se. Svako parče mesa se seče na 4 parčeta. Okreće se kao kocka i izlupa se prstima da se dodatno oblikuje.

2. Ruzmarin se isecka nožem, posoli se solju i biberom. Promeša se.

3. Svako parče mesa se uvalja sa svih strana u smesu, a posle se uvalja u brašno.

4. Pečurke se oljušte i iseku na kriške zajedno sa drškama.

5. U tiganj sa zagrejanim maslinovim ulje, ali na umerenoj temperaturi ringle, se stavljaju prvo pečurke i zapeku se nekoliko minuta, dok ne promene svoju boju. Sole se i stavlja se biber. Vade se rešetkastom kašikom. Ostavljaju se sa strane.

6. U tiganj se dodaje još malo maslinovog ulja i stavlja se meso da se zapeče sa donje i gornje strane dok ne dobije lepu koricu. Izvadi se, poređa se u vatrostalnu posudu i stavlja se u rernu na 180 stepeni na 20 minuta.

7. U istom tiganju ponovo se zagreva maslinovo ulje i sipa se vino, ali pazi se, jer će da pršti od vreline, pomoću gorionika se flambira, to je po želji, i drvenom špatulom se prelazi po dnu, da se odlepe čestice zalepljenog mesa. Dodaju se pečurke, bujon, pavlaka i posoli se. Ostavlja se na umerenoj vatri da se krčka, da se sos redukuje oko 10-15 minuta.

8. Meso se vadi iz rerne, servira se u tanjiru po tri parčeta i preliva se sa 2-3 kašike sosa. Posipa se usitnjenim peršunom.

Glazirane šargarepe:

Šargarepe se očiste i iseku pod uglom na klinove, dok se svaki put kad se seku okreću na četvrtine.

U posudi se pomešaju so, biber, maslinovo ulje i balsamiko. Meša se. Sipaju se šargarepe i mnogo dobro se uvaljaju, svako parče treba da bude okupano u marinadi. Prebacuju se u posudu za pečenje srednje veličine gde se ređaju.

Peče se na 180 stepeni oko 20 minuta. Nakon tog vremena se vade, mešaju se i dopeku oko 5 minuta.

U šerpi se istopi maslac da bude vruć, dodaje se smeđi šećer i sok od pomorandže. Promeša se.

Iz rerne se izvade šargarepe i uvaljaju se u marinadu. Posipaju se usitnjenim peršunom. Serviraju se uz glavno jelo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: