Način pripreme
Pileće meso se iseče na porcije, opere se i osuši. Ulje se zagreva u tiganju i meso se zaprži 3-4 minuta sa svake strane. Meso se prebacuje u posudu za pečenje, posipa se mlevenim biberom.
U istoj masnoći se zaprži na sitno isečen crni luk 4-5 minuta. Dodaje se usitnjena šargarepa i beli luk i proprži se zajedno s lukom.
Pirinač se stavlja u cediljku i opere se pod tekućom vodom. Ocedi se i dodaje se u luk i šargarepu, zaprži se, dok ne postane staklast, uz neprestano mešanje.
Proprženi pirinač se stavlja u posudu uz pile, nalivaju se 3 šolje vruće vode, meša se i posipa se sa trećinom usitnjenog peršuna.
Posuda se stavlja u rernu zagrejanu na 180 stepeni na srednju rešetku i sa uključenim ventilatorom, peče se oko 45-50 minuta, ili dok pirinač ne apsorbuje vodu.
Rerna se isključuje i posuda se ostavlja unutra još 10-15 minuta.Pile sa pirinčem servira se u porcijama u tanjirima, posipa se sitno isečenim peršunom i ukrašava kriškama sveže šargarepe.
Prijatno!