Najukusnija prolećna čorba od koprive

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj77153
18/06/2018
"Supa od koprive kakvu do sada niste probali - otkrijte tajnu najukusnije prolećne čorbe od koprive "
Priprema20 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno70 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano502
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • kopriva - 400 g, mladi krhki vrhovi
  • mladi luk - 1 vezica
  • mladi beli luk - 1 struk, zeleni deo
  • bujon od povrća - 1, 5 litara, domaći
  • šargrepa - 1 komad, krupna
  • žuta paprika - 1/2 komada
  • crvena paprika - 1/2 komada
  • paradajz - 1 komad
  • pirinač - 3 kašike
  • maslinovo ulje - 4 kašike
  • spirulina - 1 kašika
  • nana - 1 kašika, osušena
  • so
  • biber - po ukusu
  • Za bujon od povrća
  • voda - 1, 5 l
  • paškanat - 1 komad
  • crni luk - 1 komad, crveni
  • zelen za supu - 1 vezica
  • šargarepa - 1 komad
  • majčina dušica - 2 - 3 struka
  • krompir - 1 komad
  • Za preliv
  • kiselo mleko - 3 kašike, domaće kvašeno
  • žumanca - 1 komad
  • nana - 3 struka, sveža
  • Za garniranje
  • prepeličija jaja - po jedno skuvan za porciju
  • parmezan - narendan
* merne jedinice

Način pripreme

Očekivana svežina prirode me čini nestrpljivom da u svoju ishranu uključim različita jela, uključujući mnogo prolećnog povrća, šareniša i zeleniša na trpezi.

Proleće je trenutak u kome možemo da uživamo u zdravim pogodnostima sveže nabranih vrhova koprive, izuzetno bogate korisnim mikroelementima.

Za tu svrhu operemo dobro vrhove koprive pod tekućim mlazom hladne vode. Obavezno koristimo rukavice.

Stavljamo ih u cediljku da se ocede.

Operemo i očistimo sve sastojke, koji su namenjeni za bujon i supu.

U duboku šerpu stavimo vodu da provri. U njoj blanširamo 2-3 minuta koprivu. Da vam bude zgodnije, možete da je stavite u paketić od gaze. Tako će vam biti lakše da je izvadite iz vode. Ostavljamo je da se ohladi nakon čega je isečemo.

U istu vodu stavljamo luk, šargarepu, paškanat, krompir, prepolovljen na dva dela. Začinjavamo bujon solju i dodajemo zelen za supu.

Pirinač natopimo u hladnoj vodi.

U odvojenoj šerpi zagrevamo maslinovo ulje. U njemu sotiramo na sitno isečen mladi i beli luk. Nakon što se izdinstaju dodajemo parčiće šargarepe isečene na sitno, crevenu i žutu papriku i narendan paradajz.

Dodajemo proceđen bujon od povrća, pirinač, spirulinu, koprivu i krompir skuvan u bujonu izgnječen u pire. Začinjavamo solu, suvom nanom i biberom.

Ostavljamo je da provri, redukujemo do srednje temperature i ostavljamo supu da se krčka 15-20 minuta.

Odvajamo šolju bujona od čorbe. Pomešamo sa umućenim kiselim mlekom i žumancem. Prelivu podesimo temperaturu i vraćamo ga u supu.

Sklanjamo šerpu sa vatre. Posipamo čorbu od koprive sitno isečenom svežom nanom.

Dodajemo izdovjeni bujon do željene gustine.

Serviramo čorbu od koprive garniranu sa tvrdo kuvanim prepeličijim jajetom, posutu parmezanom i biberom.

Pojašnjenje: U koprivi se nalaze antihistamini i anti upalne materije. Konzumacija koprive smanjuje rizik od anemije, Alchajmerove bolesti, artritisa, astme, infekcije bešike, bronhitisa, gingvitisa, gihta, kamena u bubregu, multiple skleroze i drugih bolesti.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar