Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Slani Rolat»Svinjski ribić pečen na tiganju

Svinjski ribić pečen na tiganju

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Svinjski ribić pečen na tiganju
Fotografije: marcheva14
2 / 6
19/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
4
"Nije prosto recept nego pravi master klas na temu, kako da pripremimo najukusniji ribić na tiganju"

Potrebni sastojci

  • svinjski ribić - oko 680 - 700 g
  • so - 1 kašičica, ljuspasta
  • biber - 1/2 kašičice
  • italijanski začini - 1 kašičica
  • beli luk - 1 kašičica, u prahu
  • korijander - 1 kašičica u prahu
  • čili - 1/2 kašičice, ljuspice
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • maslac - kockica
  • konjak - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 220 stepeni.

Tiganj koji se može staviti u rernu.

Svinjski ribić (Roasted Pork Tenderloin) očistite od svih malih masnoća i žilica. Osušite ga ubrusom. Viljuškom izbušite sa obe strane.

U posudi pomešajte suve začie i promešajte ih.

File stavite na veliku dasku i namažite sa 1 supenom kašikom maslinovog ulja sa svih strana. Posolite začinima i utrljajte ih rukama u meso. Ostavite na 30 minuta na sobnoj temperaturi.

Ugrejte tiganj na visokoj temperaturi sa drugom kašikom maslinovog ulja. Stavite celo parče mesa i pecite sa svih strana. Koristite hvatalicu za meso, a ne viljušku, da ga ne biste probili.

Na kraju kuvanja dodajte kockicu maslaca i kad se rastopi, sekund nakon toga spajte 1 supenu kašiku konjaka, treba da se se čuje zvuk zbog temperature, flambirajte. Flambiranje je opasno, zato što je u veoma maloj količini alkohola. Kada se ugasi, odmah prebacite zajedno sa tiganjem u vrelu rernu, ovde je trenutak da koristite sondu/termometar za meso, da ga stavite unutra u sredinu mesa.

Kuvajte ne više od 5-7 minuta.

Ribić koji sam pripremila je sa unutrašnjom temperaturom 64-68 - Medium Well.

Izvadite i stavite na dastku da odstoji 10 minuta. Nakon toga isecite i servirajte sa odgovarajućim dodatkom po izboru.

Da bi meso bilo odgovarajuće pečeno, koristila sam termometar za meso.

Ima nekoliko stepeni pečenja najrazličitijih vrsta mesa, u ovom receptu sam ga ispekla 64-70 stepeni Medium - Well unutrašnja temperatura i kada se pritisne odozgo, ima elastičnost, tj. odmah se vraća u prvobitan položaj, unutra je rozikast sa predivnom zapečenom koricom spolja.

Uputstva koja se dobijaju u receptima za to koliko je dobro da meso bude pečeno, da nije suvo, postoji nekoliko pravila. Pokazuju nam u zavisnosti od vrste i težine za kočiko vremena da bude najbolje pečeno, a to varira u zavisnosti od ukusa.

Priprema u rerni ili na ringlu, grilu, unutrašnja temperatura brzo dostiže 80 stepeni i vreme koje je potrebno da dostigne krtost u većini slučajeva je nedovoljna, zato je potrebno da se koristi termometar/sonda za meso. Kada nam on pokaže stepene od 63-65/145 stepeni F (pokazujem stepene i u Farenhajtu zato su mnogi termometri označeni ovim stepenima), znači da je meso dobro pečeno i vreme je da se izvadi.

Postoji nekoliko stepena pečenja:

Very Rare 42-45°C (107, 6 F - 113 F) - previše krvavo, nepečeno, skoro živo i sokovi prilikom sečenja su krvavo crveni. 30 sekundi po strani.

Rare - 45 - 49°C (113 - 120-20 F) pečeno veoma kratko, krvavo i sokovi su jako crvene boje. Pečese 1 minut po strane.

Medium Rare - 50 - 52-3°C (122 - 125.6 F) po 2 minuta sa svake strane, još uvek nije dobro pečeno, ali se korica vidi. Peče se 2.5 minuta po strani.

Medium - 55 - 60-2°C (131 - 143 F) ovo je najrasprostranjenija vrsta pečenja, još uvek nije dobro pečeno i unutrašnjost je krvava. Peče se 3 minuta po strani.

Medium Well - Done 64 - 71°C, ovde je korica dobro pečena, sa roze nijansom unutra. Peče se 3-4 minuta po strani.

Very Well Done - 74-82°C pečeno toliko da prilikom sečenja nema ni kapi soka, a unutrašnjost je braon i nema roze nijanse, suvo i tvrdo. Peče se 5-6 minuta po strani.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: