Način pripreme
Rerna - 170-180 stepeni:
Dva okrugla kalupa; namazana i obložena papirom za pečenje - prečnika 20 cm.
U posudi prosejte brašno, prašak za pecivo, so i sodu. Ostavite sa strane.
U posudi miksera umutite maslac na krem. Dodajte dve vrste šećera i mutite oko 3-4 minuta na visokoj brzini miksera. Spatulom skidajte sa ivica posude.
Dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog dobro mutite dok se ne integriše, dodajte vanilu.
Mutite niskom brzinom i dodajte brašno iz tri puta, smenjujte sa mlekom iz dva puta. Završite brašnom, Mutite samo dok se sastojci ne pomešaju.
Na kraju dodajte grubo isečene orahe. Promešajte spatulom dok ne dobijete homogenu smesu.
Smesu sipajte u kalupe, prethodno izmerite na vagi oko 400 g za svaki kalup. Poravnajte.
Pecite na 170 stepeni oko 15-20 minuta ili proverite čačkalicom za zube, stavite je u sredinu torte.
Izvadite iz rerne, ostavite kalupe na oko 10 minuta i nakon toga okrenite kore na rešetku. Skinite papir. Ostavite da se potpuno ohladi.
Kafe mus:
U posudu miksera sipajte maskarpone i mutite na niskoj brzini dok ne dobijete krem.
Dodajte prosejan šećer u prahu, ekstrakt vanile, rastvorenu kafu i mutite dok ne dobijete krem.
Sipajte hladnu pavlaku i mutite na visokoj brzini dok ne dobijete gust sneg.
Skinite posudu od miksera.
Od musa izvadite oko 140-160 g krema za kasnije.
Kore okrenite da im se vidi glatka strana.
Stavite na odgovarajući poslužavnik i namažite polovinom krem-musa uz pomoć spatule.
Poklopite drugom korom, okrenite glatku/ravnu stranu da bude odozgo. Ravnomerno namažite drugom polovinom krem-musa.
Odvojeni krem-mus stavite u špric i zvezdom broj 1, Wiltonov špric.
Odozgo napravite ružice. Pospite listićima badema i stavite orahe.
Torta ostavite u rustik stilu, nemojte mazati ivice.
Ostavite u frižideru na oko 1 sat.
Torta nije preterano slatka, bez obzira što ima 200 g šećera. Ima nežan krem od kafe, maskarponea i pavlake.
Maskarpone bi moglo da se zameni kvalitetnim krem sirom u istoj količini.