Način pripreme
1 šolja = 200 ml
Počnite sa pripremom krokana od oraha. U suv tiganj stavite orahe isečene na krupno i šećer. Mešajte neprestano oko 5-6 minuta. Kada se orasi zapeku i šećer se karamelizuje sipajte ih na papir za pečenje i rasporedite. Ostavite da se potpuno ohlade.
Narendajte šargarepu na krupno rende. U posudi pomešajte ulje i šećer i mešajte mikserom dok se šećer ne istopi.
U drugoj posudi pomešajte suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, sodu, cimet). Počnite da dodajete u smesu ulje i šećer, jaja jedno po jedno, mešajući nakon svakog. Nakon toga u porcijama dodajte suve sastojke. Dobiće se dosta gusta smesa za kolač.
Sameljite u blenderu ohlađen krokan od oraha. Izdvojte trećinu za ukrašavanje torte.
U smesu za kolač dodajte narendane šargarepe, suvo grožđe i preostali krokan. Promešajte špatulom.
Podelite smesu na dva dela i ispecite svaku u posudi za pečenje (26 cm), postavljen papirom za pečenje u zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 30 minuta ili dok čačkalica ne bude suva. Gotove kore ostavite da se potpuno ohlade na rešetki.
Za to vreme spremite krem. Pomešajte tečnu pavlaku sa šećerom u prahu i umutite mikserom.
U drugoj posudi pomešajte maskarpone i krem sir. Promešajte dobro. Možete i mikserom na niskoj brzini.
Počnite da dodajete po malo umućene pavlake u smesu sa sirom. Dobija se veoma vazdušast krem.
Stavite jednu koru u tanjir za tortu i preko nje namažite pola krema. Stavite drugu koru i ostatak krema.
Namažite tortu i pospite na kraju sačuvanim krokanom. Stavite tortu u frižider bar na jednu noć.
Nek vam je slatko!