Način pripreme
U mlakoj vodi se promeša kvasac sa medom i malo brašna. Ostavlja se da se aktivira 10-15 minuta. U posudi za pečenje pomešamo belo i speltino brašno. U sredini oformimo udubljenje i sipamo aktiviran kvasac, so, ulje, sveže mleko i sve se promeša u loptu testa. Posipamo brašno po radnoj površini i zamesimo testo koje se ne lepi. Namaže se uljem i ostavljamo na toplom 40 minuta da naraste dok ne napuni posudu.
Namazanim prstima se oblikuje pravougaona kora. Dok narasta oljuštimo šargarepu i narendamo na krupno rende. Isečemo na sitno pera luka i zapržimo u tiganju sa 2 kašike ula dok ne omekšaju.
Posipa se prstohvatom soli i ostavlja se da se blago ohladi. Raspoređujemo povrće preko testa i posipamo semenkama, pri čemu kašiku semenki ostavljamo za odozgo. Uvija se u rolat i satvlja preko papira u kalup za kolač.
Odozgo se premaže jednom kašikom ulja i posipaju se semenke. Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo oko 40 minuta, dok pred kraj može da se smanji na 170 stepeni.
Ohladi se na rešetki, iseče se reckavim nožem. Ja nisam čekala da se ohladi i dobar je, ukus je jedinstven.