Jorgovan torta

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2173k216
Jorgovan torta
Fotografije: marcheva14
6 / 7
28/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
12
"Najnežniji prolećni izazov - jorgovan torta"

Potrebni sastojci

  • SLOJ OD ŽELATINA
  • voda - 400 ml
  • šećer - 100 g, kristal
  • želatin - 10 g
  • jorgovan - šaka cvetova
  • menta - šaka svežih listova
  • limun - 1 kriška
  • so - 1/2 prstohvat
  • BELI KREM
  • sveže mleko - 250 ml
  • žumanca - 2 komada
  • šećer - 2 supene kašike
  • bela čokolada - 100 g
  • želatin - 13 g
  • pavlaka - 300 ml, sa visokim procentom masti
  • poslastičarska boja - ljubičasta
  • KORA
  • jaja - 1 komad, L
  • kiselo mleko - 60 g
  • ulje - 50 ml
  • kafa - 100 ml, topla
  • šećer - 175 g, kristal
  • brašno - 150 g, belo
  • kakao - 25 g
  • soda za hleb - 1/2 kašičica
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Dva kalupa za pečenje - jedan rebrasti za kuglof, prečnika 22 cm i jedan za pečenje kore prečnika 20 cm;

Rebrasti kalup za kuglof, namazan sa malo ulja;

Kalup za pečenje kore, obložen papirom za pečenje.

1. Potopite želatin u 40 ml hladne vode, ostavite da nabubri.

Cvetove jorgovana prelijte sa 400 ml vode. Dodajte krišku limuna i stavite na umerenu vatru. Čim voda provri, isključite ringlu i ostavite na 1-2 minuta. Nakon toga procedite tečnost i odvojite 350 ml. U tu tečnost dodajte šećer i jestivu ljubičastu boju, na vrh kašičice, ona je po izboru. Mešajte dok se šećer ne rastopi i dodajte želatin, promešajte dok se ne rastopi. Na kraju pospite prstohvatom soli.

U okrugli kalup za kuglof sipajte 1/3 smese. Ostavite u frižideru da se stegne.

Nakon toga na sloj od želatina poređajte sveže svetove jorgovana i listove sveže mente. Ostavite u frižideru.

2. BELI KREM

Želatin rastvorite u 40 ml hladne vode da nabubri. Žumanca umutite sa šećerom uz pomoć žice, dodajte mleko. Stavite na vatru da provri, uz nepestano mešanje i odmah skinite sa vatre. Dodajte kockice čokolade, promešajte dok se ne rastopi i dodajte želatin, mešajte dok se ne rastopi. Ostavite smesu da se ohladi dok ne dobije sobnu temperaturu.

Pavlaku umutite žicom i kad počne da se zgušćuje, dodajte je u mlečnu smesu (kratko sam koristila miker na najmanjoj brzini). Po izboru možete obojiti ljubičastom bojom, ali nije obavezno. Sipajte pažljivo preko sloja od želatina i ostavite u frižideru da se stegne.

3. KORA

Šećer, brašno, kakao i dve vrste sode umutite žicom.

Jaje, kiselo mleko, ulje umutite žicom u drugoj posudi i dodajte kafu.

U tečnu smesu supajte suvu, mešajte dok ne dobijete homogenu smesu i sipajte u kalup, prečnika 20 cm, obložen papirom za pečenje.

Pecite na 170 stepeni oko 20-30 minuta, ili proverite čačkalicom za zube, stavite je u sredinu.

Izvadite iz rerne i ostavite nekoliko minuta da se ohladi, i izvadite iz kalupa, okrenite i skinite papir. Ako se za vreme pečenja stvorio poklopac, odsecite ga nožem i izravnajte koru. Uz pomoć čaše, prečnika 7.5-8 cm isecite rupu tačno u sredini. Koru stavite odozgo preko belog krema u drugi kalup.

Kalup sa kolačem stavite u posudu sa toplom vodom, ne više od 1-2 sekunde da se odlepi smesa od želatina i okrenite na tacnu.

Napomena: Predstavljam recept onako kako ga je predststavila gospođa Koleva, ali ću napraviti moje male napomene, a one su:

- U receptu, kalup u koji se stavlja smesa od želatina se ne maže, al kada radim sa želatinom uvek pravim jedan sloj sa neutralnom mašću, uz pomoć papira za pečenje, tako se lakše vadi kolač sa želatinom. To je samo savet.

- Tortu sam pravila po prvi put i po mom mišljenju da bi se dobio bolji kontrast između želatina i boja jorgovana, dobro je da kada se voda sa limunom procedi (350 ml), da se doda šećer i želatin, i da se sipa u kalup, da se ostavi na sobnoj temperaturi i dok je smesa još tečna da se dodaju sveži cvetvoi jorgovana i listovi mente, tako se neće popariti, i ostaće sveži.

- Da se ne bi stvorio polopac prilikom pečenja kore sledećeg puta ću samo dodati po 1/4 kašičice sode i praška za pecivo.

- U okrugao rebrasti kalup sam sipala više od 1/3 smese, to je po mojoj proceni.

- Prilikom pripreme belog krema, u receptu nije naveden šećer, možda nije napisan, ali u pripremi ima, a to je žumanca umutite sa šećerom i ... - dodala sam 2 supene kašike šećera i po mom mišljenju to je sasvim dovoljno;

- Kada kolač bude gotov da se okrene, prvo je dobro pažljivo i mnogo tankim nožem da se prođe po rebrastom delu kalupa, da se lakše odlepi i lakše okrene na tecnu;

Kolač je veoma lep, lagan i prijatno svež za toplo vreme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: