Način pripreme
1. Parčići lososa se očsite od kosti, ako ih ima, izvade se pincetom. Parčići ribe, kad su veliki imaju i kožu, ne odstranjuje se, jer će ona održati parčiće celim.
2. Svi sastojci treba da su unapred poređani i blizu ringle, jer se spremaju mnogo brzo, što je od značaja kod ovog recepta.
Maslac se stavlja u veliki tiganj sa nelepljivim dnom na srednju temperaturu. Nakon što se istopi, nadgleda se neprekidno, dok ne počnu da se vide mehurići, da vri i dok ne počne da pušta prijatnu aromu oraha. Treba da dobije boju između svetlog i tamnog piva, do tamno karamel.
Nakon što se pojavi pena, tiganj se rastrese i ona će da potone. Dodaju se 4 kašike meda i veoma energično se meša da se ne karamelizuje, već da se samo istopi. Dodaje se izgnječeni beli luk, meša se brzo oko 10-15 sekundi i sipa se sok od limuna i balsamiko. Smesa vri na visokoj temperaturi.
Poređaju se parčići lososa kožom na dole, između njih se dodaju četvrtine limuna i riba se neprestano preliva sosom koji se odvojio pomoću kašike, kuva se oko 3 minuta po strani.
Soli se i posipa se sveže mlevenim biberom. Širokom špatulom se pažljivo okreću parčići ribe, kuva se još tri minua.
Servira se u zagrejanom tanjiru i sa garnirungom od krompira.
Recept se sprema na ringli srednje temperature, od 9 stepeni na šestom.
Ako se proceni da će se parčići raspasti prilikom okretanja, može da se unapred zagreje rerna na gril na maksimum i da se stavi zajedno sa tiganjem na tri minuta, da se završi kuvanje.