Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Losos u slano-slatkoj glazuri u prerpženom maslacu na tiganju

Losos u slano-slatkoj glazuri u prerpženom maslacu na tiganju

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Losos u slano-slatkoj glazuri u prerpženom maslacu na tiganju
Fotografije: marcheva14
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
2
"Predlog za ljubitelje gurmanskih izazova"

Potrebni sastojci

  • maslac - 60
  • med - 4 kašike, tečan
  • beli luk - 3 čena, gnječen
  • losos - 2 filea po 250 g komad
  • balsamiko - 1 kašičica
  • sok od limuna - 1/2 limuna
  • limun - 4 parčeta, isečen na parčiće
  • so - po ukusu
  • biber - sveže mleven
  • Garnirung
  • pire
* merne jedinice

Način pripreme

1. Parčići lososa se očsite od kosti, ako ih ima, izvade se pincetom. Parčići ribe, kad su veliki imaju i kožu, ne odstranjuje se, jer će ona održati parčiće celim.

2. Svi sastojci treba da su unapred poređani i blizu ringle, jer se spremaju mnogo brzo, što je od značaja kod ovog recepta.

Maslac se stavlja u veliki tiganj sa nelepljivim dnom na srednju temperaturu. Nakon što se istopi, nadgleda se neprekidno, dok ne počnu da se vide mehurići, da vri i dok ne počne da pušta prijatnu aromu oraha. Treba da dobije boju između svetlog i tamnog piva, do tamno karamel.

Nakon što se pojavi pena, tiganj se rastrese i ona će da potone. Dodaju se 4 kašike meda i veoma energično se meša da se ne karamelizuje, već da se samo istopi. Dodaje se izgnječeni beli luk, meša se brzo oko 10-15 sekundi i sipa se sok od limuna i balsamiko. Smesa vri na visokoj temperaturi.

Poređaju se parčići lososa kožom na dole, između njih se dodaju četvrtine limuna i riba se neprestano preliva sosom koji se odvojio pomoću kašike, kuva se oko 3 minuta po strani.

Soli se i posipa se sveže mlevenim biberom. Širokom špatulom se pažljivo okreću parčići ribe, kuva se još tri minua.

Servira se u zagrejanom tanjiru i sa garnirungom od krompira.

Recept se sprema na ringli srednje temperature, od 9 stepeni na šestom.

Ako se proceni da će se parčići raspasti prilikom okretanja, može da se unapred zagreje rerna na gril na maksimum i da se stavi zajedno sa tiganjem na tri minuta, da se završi kuvanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti