Kuvani krompir sadrži vitamine i minerale, posebno kalijum, fosfor, vitamine B-kompleksa i vitamin C. Ima malo kalorija i masti, a visok sadržaj vlakana pomaže da se duže osećamo siti. Ako krompiru dodate maslac ili kiselu pavlaku, to značajno povećava broj kalorija i količinu masti, pa ako pokušavate da smršate, začinite ga biljem ili niskokaloričnim začinima.
Veliki krompir, kuvan sa korom, težak oko 300 grama, sadrži:
- 261 kaloriju;
- 6 g proteina;
- 0,3 g masti;
- 5 g vlakana;
Ako oljuštite krompir pre kuvanja, gubite oko pola grama proteina, ali sadržaj kalorija i masti ostaje isti. Krompir oljušten ili neoljušten ima 5 grama vlakana, otprilike koliko ima u posudi pahuljica od mekinja i u 3 grama prirodnog šećera.
Veliki, neoljušteni kuvani krompir bogat je vitaminima B-kompleksa, koji pomažu telu da formira krvna zrnca i proizvodi energiju iz proteina, ugljenih hidrata i masti iz hrane koju jedemo.
Kuvani krompir (posebno neoljušteni) takođe obezbeđuje više od polovine vitamina B-6 koji nam je potreban svakog dana, kao i oko 30 odsto preporučenog dnevnog unosa tiamina i niacina. Osim toga, kuvani krompir ima puno vitamina C, a njegovo konzumiranje može zadovoljiti polovinu vaših dnevnih potreba. Oljušteni kuvani krompir gubi polovinu svog sadržaja vitamina C, ali takođe obezbeđuje 25 odsto vitamina C koji nam je dnevno potreban.
Krompir je bogat esencijalnim mineralima koji pomažu u izgradnji zdravih kostiju i dobar je za nervni i mišićni sistem. Veliki krompir, kuvan sa korom, obezbeđuje 1,1 g kalijuma, četvrtinu kalijuma potrebnog ljudskom telu dnevno. Takođe obezbeđuje oko petinu magnezijuma i fosfora koji su nam potrebni svakog dana. Ako oljuštite krompir pre nego što ga kuvate, on gubi deo svog mineralnog sadržaja.
Kuvani krompir takođe se koristi u razne kulinarske svrhe. Uz njihovu pomoć možete pripremiti krompir salatu, divni punjeni krompir, ćuftice od krompira i sotirani krompir.
Komentari