Bonapeti.rs»Saveti»Zašto se kolač lomi prilikom pečenja?

Zašto se kolač lomi prilikom pečenja?

Zašto se kolač lomi prilikom pečenja?

Napraviti savršen kolač je cela nauka. Svaka domaćica se susretala sa propalim kolačem kojeg je bacila u kantu. Ovde ćemo vam ispričati kako da napravite savršen kolač i koji su najčešći razlozi neuspeha.

Možda ste u brzini zaboravili da dodate neki sastojak ili pak možda ste koristili veći kalup ili tepsiju za kolač, a vaše smese može da bude više. Iz tog razloga kolač postaje spljeskan i ne raste, uato što nema prostora u kom će rasti.

Saveti za svršen kolač

Prvo je važno da znate da je napukli kolač dobro ispečen kolač. Ovo je jedan od najvažnijih uslova za pečenje kolača, iako nije uvek obavezno da pukle - to zavisi od satstojaka u receptu. Još iz babinih recepata znamo da ako kolač pukne prilikom pečenja, znači da je lep. Pucanje dozvoljava unutrašnjem delu testa da izađe na površinu i da se ravnomerno ispeče cela smesa.

1. Prvi razlog da vam kolač ne ispadne jeste u mućenju jaja sa šećerom. Treba mnogo dobro da se umute dok se šećer u potpunosti ne istopi. To će sprečiti njegovo pucanje za vreme pečenja;

2. Nemojte koristite recepte u kojima nema tačnih količiina ili je sve napisano "odokativno". Da bi kolač bio savršen treba da se poštuju tačni i isprobani recepti;

3. Ako dodate veoma malo maslaca ili ulja u smesu za kolač, treba da mešate dok ne bude nikakvih grudvica;

4. Nikada nemojte zagrevati smesu za kolač, pre nego što ga stavite da se peče, zato što se na taj način kolač neće naduti;

5. Kada mešate špatulom ili drvenom kašikom, to treba da se odvija u jednom smeru;

6. Kada pečete kolač, prvih 20 minuta je mnogo važno, nemojte otvarati rernu tokom prvih 20 minuta za vreme pečenja, zato što će tako kolač spasti;

7. Da se kolač ne bi lepio za kalup ili tepsiju, dobro bi bilo da je namažete maslacem ili uljem i da stavite malo brašna unutra;

8. Nemojte peći kolač na mnogo visokoj temperaturi duže vreme kako bi mogao ravnomerno da se ispele iznutra i spolja;

9. Nemojte dodavati više brašna nego što je opisano u recpetu kojeg koristite, zato što tako kolač može ostati suv;

10. Pored toga što se kolač neće naduti ako otvorite rernu prvih 20 minuta za vreme pečenje, već će i "potonuti" u sredini;

11. Nemojte mešati smesu za kolač preterano dugo, zato što neće postati sipkav;

12. Poštujte pravilne količine i gramaže proizvoda i stavljajte dovoljno jaja. Ako ne poštujete gramaže i ne stavite koliko treba jaja, kolač će se rasipati.

13. Ako je po sredini kolač vlažan, to znači da ga niste pekli dovoljno dugo ili ste pomešali proporcije u smesu. Stavili ste više ulja ili maslaca, više jaja, ali ste dodali malo brašn.

Pogledajte naše ukusne predloge za:

- Mramorni kolač;

- Kolač sa kakaom;

- Kolač uz kafu;

- Posni kolač;

- Kolač sa mlekom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni