Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se jede i kako se lomi kokosov orah?

Kako se jede i kako se lomi kokosov orah?

Nina NordNina Nord
Džedaj
11515
Kokos

Postoje različiti načini za razbijanje kokosovog oraha. Možete šilom izbušiti rupu, sipati mleko (vodu) iz kokosa, koja je vrlo ukusna, a zatim da nožem lagano zasečete kokos celim obimom po sredini.

Zatim lagano udarite rez čekićem, razdvojite kokos na dve polovine i uz pomoć oštrog noža uklonite ukusnu belu unutrašnjost.

Ljuska se može iskoristiti za izradu saksije za kaktus ili nekog drugog ukrasa. Kada birate kokosov orah u prodavnici, morate ga pažljivo pregledati.

Ljuska oraha mora biti netaknuta, bez pukotina, bez tragova tečnosti koja je iscurila i bez izbočina. Kada protresete kokosov orah, trebalo bi da čujete tečnost u njemu.

U suprotnom, ne kupujte orah, jer može biti pokvaren. Iz 1 standardnog kokosovog oraha možete dobiti do 200 mililitara kokosovog mleka (vode).

Druga opcija za razbijanje kokosa je razbijanje čekićem. Ali tajna leži u tome da kokos morate držati u ruci, a zatim udarati čekićem.

Bombone

Manje je verovatno da ćete udariti prste, posebno ako odaberete veliki kokosov orah. Udarajte ga lagano, ali uporno dok ne počnu da se stvaraju pukotine i mekani deo počne da se odvaja od kore.

Postepeno će se ljuska odvojiti od mekog dela. Pravilno slomljeni kokos zadržava mleko u sebi. Zatim se gornji deo odseče i sok se ispija.

Kokosovo mleko (voda) se ne čuva, već ga treba odmah popiti. Nažalost, kokosovi orasi često pucaju tokom transporta i mleko onda isteče.

Ako se nakon uklanjanja ljuske kokosa njegov mesnati deo teško odvaja od unutrašnje opne, to znači da je orah ubran dok je bio zelen.

Ako je ubran kada je sazreo, njegova unutrašnjost će biti mekana i laka za žvakanje. Možete narendati unutrašnjost kokosa i da koristite brašno za pripremu jela i poslastica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest