Radič je vrsta cikorije italijanskog porekla. Ima blago gorak ukus i po vrsti mnogo liči na crveni kupus.
U ovom ukusnom povrću ima mnogo korisnih materija koje pokazuju blagotvorni uticaj na naše zdravlje. Ova vrsta cikorije u sebi sadrži malo kalorija što je čini savršenom za jelo za vreme dijete.
Osim što pomaže u mršavljenju, on takođe pomaže i da se održi optimalna težina. Osim što je mnogo koristan, radič je i mnogo ukusan. Od njega mogu da se prave ukusne salate, da se ispeče na roštilju, možete da ga koristite i na pici.
Ako su listovi italijanske cikorije sveži, oni sdrže gotovo sve vitamine iz grupe B, kao i folnu kiselinu. Međutim, dosta često se radič zanemaruje i ne koristi se toliko. U Italiji je poštovan.
Međutim, ima ljudi koji mešaju ovo povrće sa crvenom salatom i crvenim kupusom.
Ako odlučite da kupujete ovo povrće i da ga pripremate, treba da znate kako da uklonite njegov gorki ukus. U zavisnosti od toga kako se radič uzgaja, od sastava zemljišta u koje se on uzgaja i to na koji način se bere, njegova gorčina može da bude ili jača ili slabija.
Kada prolazi kroz termičku obradu, ova gorčina radiča se značajno smanjuje. Gorka jedinjenja koja su sadržana u radiču se rastvaraju u vodi, zato je dobro da namočite listove u vodu na 30 mintua ili da ih blanširate. To će ukloniti jaku gorčinu.
Međutim, namakanje radiča u vodi će ukloniti i mnogo vitamina koji se nalaze u njemu.
Kada budete stavljali ovu vrstu cikorije u salatu, možete smanjiti njenu gorčinu, tako što ćete začiniti salatu u koju ćete ga ubaciti, slatkim dresingom u kojem može da ima meda, senfa i balzamovog sirćeta.
Pogledajte naše ukusne predloge za italijanske salate.
Komentari