Halogena pećnica je među najnovijim uređajima za kuvanje. Njen glavni zadatak je da maksimalno sačuva kvalitet namirnica i da nam pomogne da se maksimalno zdravo hranimo.
Halogena pećnica je predstavlja bukvalno jednu staklenu posudu, napravljenu od kaljenog stakla.
Tajna je u načinu pripreme hrane. Pećnica koristi jednu veliku sijalicu, koja je ustvari halogena sijalica koja proizvodi intenzivno infracrvene toplotne talase. Ona ima i ventilator koji će olakšati cirkulaciju toplote. Na taj način se priprema hrana.
Sa halogenom pećnim hranu možete pripremati na različite načine:
- peći,
- pržiti,
- kuvati na pari,
- peći na roštilju,
- odmrzavati.
Hrana, koju možete pripremati u njoj, a i namirnice koje se koriste, mogu biti različiti. Sa njom čak možete peći hleb. Samo treba da znate kako da ga pripremi. Lepo je da što se uz pećnicu, osim različitih dodataka kao što je roštilj i hvataljka, dobija i knjiga recepata.
Kod kuvanja sa halogenom pećnicom, sadržaj masti je veoma mali, hrana je sočna i ravnomerno prirpemljena. A kada je hrana gotoca, rerna se isključuje sama. Ona nam štedi vreme prilikom kuvanja, zato nije potrebno da se prethodno ugreva.
Pećnica ima i funkciju sa samočišćenje. Treba samo da sklonite ostatke hrane, nakon toga da dodate malo vode i preparata. Voda treba da se stavi kad je isključite iz struje. Tajmer podesite na 10 minuta, zalepljeni ostaci hrane se lako skidaju. Nakon toga prosto obrišite.
Halogena rerna ima svoje nedostatke. Ma koliko da je sveobuhvatna, i da priprema razna jela, ona ne može pripremiti sve. Na primer, đuveč ili punjeno pile nećete moći pripremiti u njoj.
Druga važna stvar, kod hrane debljine više od 7 cm postoji varijanta da ostane molo živo, zato postoji rešenje, meso prosto treba da pripremate na visokoj receštki.
Evo jednog recepta za pileće šnicle; pileće meso, so, biber, belo vino. Šnicle marinirajte prethodno u belom vinu, solju i biberu jedan dva sata.
Poređajte ih u namazan pleh, stavite ga na gornju rešetku na 250 stepeni oko 30 minuta. Nakon 15 minuta ih okrenite.
Komentari