Kivi je veoma ukusno i zdravo voće. Ima veoma dobar sadržaj vitamina C. Miris kivija je veoma jak, kao i njegov ukus.
Kivi sadrži veliku količinu vitamina, minerala i fitonutrijenata. Postoji studija koja je pokazala da deca koja su redovno jela kivi imaju manje problema sa disanjem, kao što su škripanje, kratak dah i kašalj noću.
Kivi takođe sadrži antioksidante koji pomažu u zaštiti tela. Kao što smo rekli, kivi sadrži vitamin C, ali pored njega sadrži vitamin E, koji je antioksidant rastvorljiv u mastima.
Sastojci u jednom kiviju:
Ugljeni hidrati u kiviju
- vlakna - 3 g;
- šećeri - 8,99 g;
- galaktoza - 0,17 g;
- glukoza - 4,11 g;
- saharoza - 0,15 g;
- maltoza - 0,19 g;
- fruktoza - 4,35 g;
Masnoće u kiviju:
- masti - 0,52 g;
- monozasićene masti - 0,05 g;
- polizasićene masne kiseline - 0,29 g;
- zasićene masti - 0,03 g;
- trans masti - 0,03 g;
Vitamini u kiviju
- betain - 0,50 mg;
- vitamin A - 87 IU;
- vitamin B1 - 0,03 mg;
- vitamin B2 - 0,03 mg;
- vitamin B3 - 0,34 mg;
- vitamin B4 - 7,80 mg;
- vitamin B5 - 0,18 mg;
- vitamin B6 - 0,06 mg;
- vitamin C - 92,70 mg;
- vitamin E - 1,46 mg;
- vitamin K1 - 40,30 mg.
Minerali u kiviju:
- gvožđe - 0,31 mg;
- kalijum - 312 mg;
- kalcijum - 34 mg;
- magnezijum - 17 mg;
- mangan - 0,10 mg;
- bakar - 0,13 mg;
- natrijum - 3 mg;
- selen - 0,20 mcg;
- fosfor - 34 mg;
- cink - 0,14 mg.
Aminokiseline u kiviju:
- alanin - 0,05 g;
- arginin - 0,08 g;
- asparaginska kiselina - 0,13 g;
- valin - 0,06 g;
- glicin - 0,06 g;
- glutamin - 0,18 g;
- izoleucin - 0,05 g;
- leucin - 0,07 g;
- metonin - 0,02 g;
- prolin - 0,04 g;
- serin - 0,05 g;
- tirozin - 0,03 g;
- treonin - 0,05 g;
- triptofan - 0,02 g;
- fenilalanin - 0,04 g;
- histidin - 0,03 g;
- cistin - 0,03 g.
Komentari