Bonapeti.rs»Saveti»Zbog čega je heljda korisna i zašto je treba jesti?

Zbog čega je heljda korisna i zašto je treba jesti?

Zbog čega je heljda korisna i zašto je treba jesti?

Heljda se često naziva "zrno miliona". I to ime nije dobila nikako slučajno. Ovaj naziv je dobla zbog visokog sadržaja vitamina i minerala i zbog činjenice da je pogodna za konzumiranje od strane ljudi koji se bave sportom i onih koji žele da održe optimalnu težinu.

Vrste heljde:

Postoji nekoliko vrsta heljde - višegodišnja, obična i tatarska. Obična heljda se može negde naći i pod nazivom grečka. Ovo ime potiče iz Rusije, jer je tamo ljudi najviše konzumiraju. Uopšteno govoreći, Indija se smatra domovinom heljde, ali kao što smo rekli u Rusiji je jedna od namirnica koje se najviše konzumiraju.

Sastav heljde:

- 100 grama ukusne heljde sadrži: proteine / 14% /, šećere / 2,5% /, masti / 3% /, vlakna / 1% /, vitamine A, B, E i PP, minerale - kalcijum, jod, fosfor, bor , cink, magnezijum, takođe neke organske kiseline;

- Heljda sadrži dosta aminokiselina, a činjenica da ne sadrži gluten čini je idealnom namirnicom za dijete u kojima je gluten isključen;

Korisne osobine heljde

- Heljda sadrži veliku količinu proteina, koji pomaže u povećanju izdržljivosti mišića;

- Činjenica da ima visok sadržaj flavonoida čini heljdu veoma dobrim pomagačem protiv starenja ćelija;

- Ako redovno jedete heljdu, ona će nahraniti vašu kožu, kosu i nokte, jer je bogata vitaminima i mineralima;

- Heljda pomaže mnogim ljudima čija je peristaltika poremećena jer sadrži vlakna i pektin;

- Heljda ima moć da normalizuje nivo šećera u krvi;

- Gvožđe i lecitin u heljdi poboljšavaju rad jetre i pankreasa i povećavaju otpornost našeg organizma.

U zaključku, treba reći da sa heljdom ne treba preterivati, jer često može dovesti do alergijske reakcije, ali vas to ne sprečava da s vremena na vreme isprobate naše ukusne recepte sa heljdom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni