bonapeti.rs»Saveti»Kako da osušite tikvice?

Kako da osušite tikvice?

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3902k2k
Kako da osušite tikvice?

Tikvice su veoma ukusno i zdravo povrće i postoji mnogo načina da ih pripremite. Ako želite da ih sačuvate za zimu, sada ćemo vam reći kako to možete da uradite.

Tikvice imaju malu količinu kalorija, kao i veliku količinu vitamina i minerala. Uglavnom, tikvice možete kupiti i zimi, ali svo povrće koje se gaji u pravoj sezoni za njega, značajno se razlikuje po ukusu i sadržaju hranljivih materija nego ako se uzgaja u zimskom periodu.

Postoje dva načina za konzerviranje povrća, uključujući i tikvice - sušenje i zamrzavanje. U ovom savetu ćemo posebno govoriti o tome kako sušiti tikvice za zimu.

Obrada tikvica pre sušenja

Pre sušenja tikvica treba ih dobro oprati sapunom i ukloniti krajeve sa obe strane. Treba koristiti mlade tikvice tamo gde se seme još nije pojavilo. Ove tikvice ne treba da ljuštite jer su veoma nežne i osetljive. Ako ipak odlučite da koristite starije tikvice, onda je potrebno da uklonite grubu kožicu, zatim tikvice prepolovite i uklonite semenke. Najlakši način da to uradite je kašikom.

Sledeća stvar koju treba da uradite je da odlučite kako želite da isečete tikvice. Zavisi od toga kako kuvate tikvice nakon što ih osušite. Male tikvice se mogu iseći na kriške debljine 1 cm, a veće na kockice ili velike trake.

Ima domaćica koje pre sušenja prethodno blanširaju kolutove tikvica u ključaloj vodi 1-2 minuta. Kada se blanširaju, stavljaju se u hladnu ledenu vodu.

Zatim stavite tikvicu na papirni ubrus da se osuši. Drugi način je da isečene tikvice posolite u cediljki da se ocede, a zatim ih stavite na papir da se osuše. Možete i da ih prethodno ne tretirate, već da ih direktno osušite. A evo i tri načina kako se to radi:

1. Sušenje tikvica na suncu

Sušenje tikvica na suncu je najduži proces sušenja tikvica, koji traje od 2 do 3 nedelje. Tikvice, koje isečete, stavite na rešetke ili sita u jednom sloju, a treba ih staviti na rastojanju jednu od druge. Rešetke ili sita se stavljaju na sunce i tikvice se ostavljaju da se potpuno osuše. Morate okrenuti tikvice da se osuše sa svih strana. Tikvice ne treba sušiti na papiru za pečenje ili paletama, jer će biti poremećena cirkulacija vazduha sa dna, što znači da će tikvice trunuti umesto da se osuše. Ako nemate sito ili rešetku, tikvice možete nanizati na konac za pecanje ili debeli konac i okačiti ih negde u provetrivoj prostoriji.

2. Sušenje tikvica u rerni

Kada odlučite da osušite tikvice u rerni, potrebno je da narezane tikvice stavite u pleh. Morate ostaviti razmak između svake tikvice. Rernu treba zagrejati na 45-50 stepeni, pa ubaciti tikvice. Da bi vlaga izašla iz rerne, ona mora ostati blago otvorena. S vremena na vreme morate okretati tikvice. Papir za pečenje treba okretati tako da udaljeni komadi budu bliže vratima rerne, a bliski dalje. Vreme sušenja u pećnici je između 8 i 10 sati.

3. U električnoj sušari

Način sušenja u ovoj sušari je sličan onom u rerni. Razlika je u tome što se umesto rešetki za pečenje koriste rešetke sušare, a umesto rerne se koristi električna sušara. Ako je imate, potrebno je da je zagrejete na 50 stepeni, a rešetke za tikvice poređajte u nekoliko redova. Da bi se sve tikvice ravnomerno osušile, rešetke se moraju preurediti svakih sat i trideset minuta. Vreme sušenja u ovom aparatu je od 7 do 10 sati.

A da biste uživali u ukusu tikvica, izaberite nešto ukusno da kuvate večeras. Evo naših predloga:

- pohovane tikvice;

- tikvice na grčki način;

- posne tikvice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji