Bonapeti.rs»Saveti»Šta je Parmigiano Reggiano?

Šta je Parmigiano Reggiano?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4516054
Šta je Parmigiano Reggiano?

Parmigiano Reggiano je najpopularniji i najčešće korišćeni sir ne samo u Italiji, već i na mnogim drugim mestima širom sveta. Reč je o tvrdom siru koji se pravi od mleka krava, koje se gaje u provincijama Parma, Ređo Emilija, Modena i delovima provincija Mantova i Bolonja, u dolinama, brdima i planinama između reka Po i Reno.

Mleko koje se šalje na preradu je pod stalnim nadzorom, kako bi se kontrolisao kvalitet i obezbedile posebne karakteristike koje čine Parmigiano Reggiano potpuno prirodnim proizvodom, potpuno bez aditiva i konzervansa. Parmigiano Reggiano je zaštićeni sir DOP-om (zaštićena oznaka porekla) . Oznaka DOP je garancija da je sir napravljen od strane obučenih zanatlija koji koriste samo lokalne sastojke i tradicionalne stare metode u pravljenju ovog sira. Kako sir sazreva, poprima svoju tipičnu zrnastu, mrvljivu teksturu.

To je hrana koja se lako vari, sir vrste parmezan sa visokim sadržajem kalorija i bez laktoze. Njegova koncentracija proteina, vitamina, kalcijuma i minerala čini ga pogodnim za upotrebu u svim uzrastima.

Nakon 22 meseca starenja, Parmigiano Reggiano razvija jaču aromu koja se približava onoj aromi od svežeg voća. Pogodan je i za aromatiziranje jela kao što su supe i rižoto (pošto se može narendati u njih).

Parmigiano Reggiano, koji je odležao oko 30 meseci, ima još izraženiji ukus i aromu, a može se poslužiti samostalno uz voćne džemove, med ili sa nekoliko kapi tradicionalnog balzamiko sirćeta iz Modene.

Za pravljenje Parmigiano Reggiana potrebno je vreme, jer sve njegove sorte moraju odležati najmanje 12 meseci. Glavni sastojak je u receptima za lazanje. Parmigiano Reggiano se koristi u mnogim sosevima, mlevenom mesu za pripremu ćuftica i mesa.

Uvek kupujte parmezan u komadima koje možete da isečete kod kuće kako bi odgovarali vašim potrebama. Parmezan brzo gubi svoj ukus kada je narendan. Parmigiano Reggiano sir u vakuumu se savršeno čuva do datuma odštampanog na pakovanju kada se čuva u frižideru. Nakon otvaranja treba ga umotati u krpu da se ne osuši i upotrebiti u roku od 15-20 dana.

Koristite parmezan za:

- pečenu piletinu;

- omiljene špagete;

- salate od rukole;

- punjeni patlidžan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji