bonapeti.rs»Saveti»Koliko dugo traju dunje?

Koliko dugo traju dunje?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
6924
Koliko dugo traju dunje?

Dunje su jedno od poslednjih voća koje se bere sa voćki. One su takođe među najizdržljivijim vrstama voća zbog svoje guste strukture i debele kože. Ali koliko dugo će dunje izdržati u skladištenju direktno zavisi od načina i uslova skladištenja.

Obično se sitni plodovi i oni koji su oštećeni, udareni ili izgrebani ostavljaju za dalju obradu. Za skladištenje se biraju krupne i zdrave dunje, bez mrlja, ogrebotina i udarenih mesta.

Dunju koju ste izabrali treba obrisati suvom krpom. Zatim ih pažljivo stavite u kutije sa otvorima za ventilaciju.

Na dno sanduka stavite piljevinu ili suvu slamu.

Ako je moguće, umotajte voće u papir ili foliju.

Ako planirate da čuvate dunju na duže vreme, trebalo bi da je povremeno proveravate. Ne treba dozvoliti da plodovi trunu. Dobri uslovi će zadržati proizvod duže.

Temperatura treba da bude oko nule. Vlažnost ne bi trebalo da prelazi 80%. Važno je provetriti prostoriju. Ako je berba mala, može se umotati u papir, a zatim staviti u frižider. Podrum ili slična prostorija su pogodniji za skladištenje velike količine plodova.

Glavna stvar je ne čuvati kruške blizu dunja.

Tako, pravilno uskladištene, dunje mogu da izdrže i do proleća. Ali regulisani periodi u kojima je dokazano da će plod biti jestiv su 3 meseca u frižideru ili hladnoj prostoriji. Kada se čuva u zamrzivaču, rok trajanja se povećava na 9 meseci.

Uprkos činjenici da se dunje mogu dugo čuvati , one su i dalje veoma podložne oštećenju i truljenju, posebno ako se plodovi uberu sa stabla dobro sazreli. Zato za duže čuvanje birajte zelenije voćke kako biste mogli duže da pripremate svoje omiljene kolače od dunja ili mafine od dunja.

Pročitajte i kako pravilno čuvati dunje i za šta je dunja korisna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji