Glavni razlozi za brzo truljenje dunja mogu biti visoka vlažnost i previše visoka temperatura u prostoriji. Ako se poštuju sva pravila, dunje mogu da se čuvaju mesecima, a da ne pokvare ni ukus ni sočnost.
Mala količina dunja može se staviti u frižider. Ako imate mnogo dunja, onda ćete morati da pokušate da pronađete najpogodnije mesto i stvorite posebne uslove za čuvanje ovog voća.
Čuvanje dunja kod kuće
- ako imate puno dunja, onda ih je bolje čuvati u suterenu ili podrumu (da bi se očuvala svežina, ovim plodovima su potrebni hladni uslovi, teško je držati veliku količinu voća u stanu);
- veliku količinu dunja treba čuvati u kutijama sa pregradama tako da se plodovi ne dodiruju međusobno (plodove možete posuti peskom ili svaki od njih umotati u papir);
- dunje zakopajte u pesak, koji se može zameniti piljevinom ili suvom travom;
- dunja se može čuvati u blizini jabuka (ali ne jedno voće preko drugog);
- kruške mogu ubrzati proces sazrevanja i truljenja dunje, pa se ni u kom slučaju ne preporučuje držanje ovih plodova u blizini;
- svežinu i sočnost dunje je bolje sačuvati papirom ili folijom (svako voće je posebno umotano);
- dunju možete čuvati u polietilenu, ali je bolje koristiti plastičnu foliju, a ne plastične kese;
- možete produžiti rok trajanja dunje ako unapred kupite nezrelo voće (ali takve plodove ne možete čuvati u frižideru, možete ih staviti na hladno tek nakon što su potpuno zreli);
- suviše sitno, oštećeno ili udareno voće ne treba čuvati (bolje je pripremiti kompot, slatko od dunja ili ih brzo pojesti u drugim oblicima);
- dunju možete zamrznuti, ne samo svežu, već i posle toplotnih tretmana (na primer, voće se prvo može skuvati, zatim iseckati blenderom i zamrznuti u obliku pirea);
- iseckanu dunju treba čuvati samo u frižideru (kao jabuke), a možete je umotati u prozirnu foliju);
- zrelu dunju najbolje je čuvati isključivo na tamnom mestu;
- na sobnoj temperaturi, zrelu dunju treba čuvati ne više od dve nedelje (ne možete staviti voće na sunce);
- sušenje se smatra dodatnim načinom čuvanja dunje (plodovi se suše u rerni nekoliko sati na temperaturi od oko 50 stepeni, plodovi se prethodno iseku na komade i uklanjaju se jezgra);
- ako nije moguće staviti dunju u frižider ili podrum, onda u sobnim uslovima voće treba čuvati na tamnim mestima, plodovi se prethodno stavljaju u papirne kese);
- dunju možete tretirati rastopljenim voskom ili je utrljati biljnim uljem (ova tehnika će pomoći da se izbegne sušenje kore voća).
Gde i koliko vremena možete skladištiti dunju?
Frižider se smatra idealnim mestom za čuvanje dunje kod kuće. U odeljku za voće, temperaturni režim u potpunosti ispunjava zahteve ove kategorije voća.
Optimalna temperatura za čuvanje dunje smatra se u opsegu od 0 do +4 stepena. U takvim uslovima, plod je u stanju da zadrži sočnost i ostane svež 2 meseca.
Ako koristite dodatna sredstva, onda će se rok trajanja dunje u frižideru povećati na 4 meseca. U ovom slučaju, moraćete da poštujete sva pravila tačno kako je propisano.
Odnos između temperature i roka trajanja dunje:
- od 0 do +1 stepeni - 4 meseca;
- od 0 do +4 stepena - 2 meseca;
- od +4 do +8 stepeni - 1 mesec;
- iznad +8 stepeni i na sobnoj temperaturi - ne više od 1 meseca (maksimalno 3 nedelje).
U zamrzivaču, dunja se može čuvati više od 7-9 meseci, a nakon izlaganja niskim temperaturama, svojstva ukusa postaju zasićenija. Pre stavljanja u zamrzivač, voće treba iseći, ukloniti seme i kožicu, a pulpu iseći na sitne komade. Ponovljeno zamrzavanje voća treba potpuno isključiti.
Pročitajte i za šta su dobre semenke dunje, kako sušiti dunje, zašto piti čaj od dunje i o dunjama u narodnoj medicini.
Komentari