Jela od povrća zadovoljavaju potrebu organizma za korisnim supstancama. Vitamini, minerali, biljne i mlečne masti, ugljeni hidrati i proteini sadržani u svežem povrću garant su potpune ishrane.
Boje, aromatične i aromatične supstance u njima stimulišu apetit i pomažu varenje i apsorpciju hrane. Povrće se može kuvati, peći, pržiti ili dinstati. Korisni sadržaj najbolje se čuva u kuvanom povrću.
Kako kuvati povrće
Jela od kuvanog povrća imaju svoju aromu, ukus i teksturu. Začinjavaju se maslacem ili maslinovim uljem, kao i raznim prelivima i sosovima. Kuvaju se sve vrste krompira, šargarepe, kupusa, graška, boranije, cvekle, špargle i dr.
Svo povrće se kuva u slanoj vodi. Izuzetak su zeleni grašak i cvekla. Posle kuvanja se sole.
Kuvanje se može obaviti ako povrće nije očišćeno od kože ili kore. Krompir, šargarepa, cvekla su među onima koji se mogu kuvati bez čišćenja. Stavljaju se u hladnu posoljenu vodu i kuvaju. Nakon kuvanja, ljuska ili kora se uklanjaju dok su još topli.
Povrće koje treba očistiti i pripremiti za kuvanje su spanać, boranija, grašak, kupus i drugo. Stavljaju se u kipuću vodu i mogu se kuvati sa otvorenim ili pokrivenim poklopcem.
Ako se istovremeno kuvaju različite vrste povrća, prvo se stavlja ono koje se najsporije kuva, a u određeno vreme dodaje se drugo. Zbog toga je neophodno znati koje povrće i koliko vremena kuvanja treba da bude gotovo tokom ove termičke obrade.
Vreme za koje se različito povrće kuva
Cvekla - ovo povrće se najduže kuva. Potrebno je 40-50 minuta, a prethodno se mora oljuštiti i očistiti. Stavlja se u ključalu vodu koja nije soljena. Tokom kuvanja, voda treba da potpuno pokrije povrće. Do soljenja dolazi kada je povrće već spremno za konzumaciju.
Sveži kupus - potrebno je 15-20 minuta da se pripremi nakon što je već isečen.
Brokoli - potrebno je samo 5-7 minuta u maloj količini vode u koju je prethodno dodata so. Zamrznuti se kuvaj 10-12 minuta nakon što voda već proključa.
Karfiol - potrebno je 10-15 minuta nakon što je raskidano na cvetove. Ako će se nakon toga pržiti, vreme prethodnog kuvanja se smanjuje na 7 minuta. Zamrznuti karfiol se kuva 15-17 minuta bez prethodnog odmrzavanja.
Prokelj - potrebno je 5-7 minuta da se kuva ako je svež i 10-12 minuta ako je zamrznut.
Šargarepa – spada u povrće koje se kuva relativno dugo, 20-25 minuta. Dobro ih je oljuštiti nakon kuvanja da bi se sačuvalo više njihovih korisnih sastojaka.
Spanać – spada u povrće koje se brzo kuva, gotovo je za 3 do 5 minuta. Zamrznuti je spreman za 3 do 7 minuta nakon ključanja vode.
Bundeva - mora da se kuva 20 minuta i da se kuva u slanoj vodi.
Krompir - potrebno je 20-25 minuta ako je ceo i neoljušten, a ako je oljušten i isečen na komade, gotov je za 15 minuta. Kuva se u slanoj vodi.
Boranija - takođe spada u povrće koje se brzo kuva, za 4-5 minuta, a zamrznuta - za 5-7 minuta. Posolite tokom kuvanja.
Komentari