Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Koliko dugo se kuva različito povrće

Koliko dugo se kuva različito povrće

Koliko dugo se kuva različito povrće

Jela od povrća zadovoljavaju potrebu organizma za korisnim supstancama. Vitamini, minerali, biljne i mlečne masti, ugljeni hidrati i proteini sadržani u svežem povrću garant su potpune ishrane.

Boje, aromatične i aromatične supstance u njima stimulišu apetit i pomažu varenje i apsorpciju hrane. Povrće se može kuvati, peći, pržiti ili dinstati. Korisni sadržaj najbolje se čuva u kuvanom povrću.

Kako kuvati povrće

Vreme za kuvanje povrća

Jela od kuvanog povrća imaju svoju aromu, ukus i teksturu. Začinjavaju se maslacem ili maslinovim uljem, kao i raznim prelivima i sosovima. Kuvaju se sve vrste krompira, šargarepe, kupusa, graška, boranije, cvekle, špargle i dr.

Svo povrće se kuva u slanoj vodi. Izuzetak su zeleni grašak i cvekla. Posle kuvanja se sole.

Kuvanje se može obaviti ako povrće nije očišćeno od kože ili kore. Krompir, šargarepa, cvekla su među onima koji se mogu kuvati bez čišćenja. Stavljaju se u hladnu posoljenu vodu i kuvaju. Nakon kuvanja, ljuska ili kora se uklanjaju dok su još topli.

Povrće koje treba očistiti i pripremiti za kuvanje su spanać, boranija, grašak, kupus i drugo. Stavljaju se u kipuću vodu i mogu se kuvati sa otvorenim ili pokrivenim poklopcem.

Ako se istovremeno kuvaju različite vrste povrća, prvo se stavlja ono koje se najsporije kuva, a u određeno vreme dodaje se drugo. Zbog toga je neophodno znati koje povrće i koliko vremena kuvanja treba da bude gotovo tokom ove termičke obrade.

Vreme za koje se različito povrće kuva

Cvekla vreme za kuvanje

Cvekla - ovo povrće se najduže kuva. Potrebno je 40-50 minuta, a prethodno se mora oljuštiti i očistiti. Stavlja se u ključalu vodu koja nije soljena. Tokom kuvanja, voda treba da potpuno pokrije povrće. Do soljenja dolazi kada je povrće već spremno za konzumaciju.

Sveži kupus - potrebno je 15-20 minuta da se pripremi nakon što je već isečen.

Brokoli - potrebno je samo 5-7 minuta u maloj količini vode u koju je prethodno dodata so. Zamrznuti se kuvaj 10-12 minuta nakon što voda već proključa.

Karfiol - potrebno je 10-15 minuta nakon što je raskidano na cvetove. Ako će se nakon toga pržiti, vreme prethodnog kuvanja se smanjuje na 7 minuta. Zamrznuti karfiol se kuva 15-17 minuta bez prethodnog odmrzavanja.

Prokelj - potrebno je 5-7 minuta da se kuva ako je svež i 10-12 minuta ako je zamrznut.

Šargarepa – spada u povrće koje se kuva relativno dugo, 20-25 minuta. Dobro ih je oljuštiti nakon kuvanja da bi se sačuvalo više njihovih korisnih sastojaka.

Vreme za kuvanje krompira i šargarepe

Spanać – spada u povrće koje se brzo kuva, gotovo je za 3 do 5 minuta. Zamrznuti je spreman za 3 do 7 minuta nakon ključanja vode.

Bundeva - mora da se kuva 20 minuta i da se kuva u slanoj vodi.

Krompir - potrebno je 20-25 minuta ako je ceo i neoljušten, a ako je oljušten i isečen na komade, gotov je za 15 minuta. Kuva se u slanoj vodi.

Boranija - takođe spada u povrće koje se brzo kuva, za 4-5 minuta, a zamrznuta - za 5-7 minuta. Posolite tokom kuvanja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest