Bonapeti.rs»Saveti»Zbog čega se sklanja pena kod kuvanja slatka?

Zbog čega se sklanja pena kod kuvanja slatka?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Zbog čega se sklanja pena kod kuvanja slatka?
Fotografije: Natali Tihova

Pena, koja se formira na površini slatka nije tako bezopasna. Zdravstveni problemi neće nastati ako jedete malo. Ali ona će pokvariti ukus i izgled deserta.

Zašto ukloniti penu sa slatka i kako to ispravno uraditi?

Tokom kuvanja slatka, najlakše mikročestice isplivaju na površinu, spajaju se jedna sa drugom i formiraju bujnu penu. Pena se sastoji od:

- Koagulirane proteinske supstance zasićene mehurićima kiseonika. Ove komponente izazivaju fermentaciju i kiseljenje slatka;

- Vode;

- Mikročestica šećera;

- Esencijalnih ulja.

Pored toga, pena na slatku može da sadrži: male insekte ili njihove metaboličke proizvode; zemlju, pesak, stabljike i lišće; mikroskopske ostatke sadržane na zidovima posuda i u šećeru.

Pena koja se stvara kada se kuva slatko je otpad, svojim formiranjem slatko se čisti. Konzumiranje pene nije opasno, ali nije ni zdravo, s obzirom na sve što sadrži. Ako se pena ostavi i zatvori u tegli sa slatkom za zimu, pojaviće se sledeći problemi:

- Ukus i izgled domaćeg slatka će se pogoršati.

- Plodovi će biti prekuvani, jer pena na površini lonca doprinosi nepravilnoj razmeni toplote;

- Slatko i šećerni sirup neće biti providni: proteinska jedinjenja će se taložiti na dno i rastvoriti u slatkoj masi;

- Rok trajanja proizvoda će biti smanjen. Mehurići kiseonika koji se nalaze u peni izazivaju fermentaciju, a protein aktivira kiseljenje. Posle nekoliko meseci skladištenja slatko će promeniti svoj ukus na gore.

Zato sledite ove savete kada pravite svoje omiljeno slatko od trešanja, slatko od šljiva ili slatko od dunja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji