Ako želite da znate razliku između dva italijanska sira - Grana Padano i Parmezana, pročitajte ovaj savet do kraja.
Razlike između Grana Padano i Parmezana
- Prva razlika između ova dva sira je u tome koliko ih se proizvodi. Sir Grana Padano se proizvodi u mnogo većoj količini od one u kojoj se proizvodi parmezan. Zbog toga je njegova cena niža od cene Parmigiano Reggiano, kako je zvanični naziv parmezana. Godišnje se iz Grana Padana proizvede oko 4.800.000 pita, a iz parmezana samo 3.400.000. To čini sir Grana Padano jednim od najprodavanijih u Italiji;
- Druga razlika između ova dva sira je u načinu uzgoja krava od kojih se uzima mleko za njihovu proizvodnju. Krave se uzgajaju na različitim mestima i hrane se različitom hranom, što znači da dve vrste sira imaju različit nutritivni sastav. A ovo je veoma važno kada je u pitanju proizvodnja sira. Kao rezultat različite ishrane krava dobija se različit ukus ove dve vrste sira. Na ukus utiče i gde i koliko sazreva data vrsta sira. Na ukus utiče i doba proizvodnje. Krave čije se mleko koristi za pravljenje parmezana se hrane samo travom, ne smeju da konzumiraju krmu koja je fermentisana i sa visokim sadržajem vlage;
- Krave od kojih se mleko muze za dobijanje parmezana moraju se pomusti dva puta - ujutru i uveče. Mleko treba držati na temperaturi od 18°C, ne bi trebalo da bude niža. Takođe, mleko se mora doneti u mlekaru najkasnije 2 sata nakon što je krava pomužena. Ova temperatura je veoma važna za mezofilne mlečne bakterije koje pomažu siru da sazri;
- Krave od kojih se uzima mleko za pravljenje Grana Padano sira takođe moraju da se pomuzu dva puta dnevno, ali sa tom razlikom što u mlekaru mleko mora da ide tek 24 sata nakon što je pomuženo. Njegova temperatura mora biti ispod 8 °C;
- Razlika između Parmezana i Grana Padano je takođe u sastavu dva sira, i to:
- Konzervansi se ne smeju koristiti za pravljenje Parmezana, ali se smeju koristiti za pravljenje Grana Padano sira. Najčešći korišćeni konzervans je lizozim;
- Grana Padano je u potpunosti napravljen od mleka koje je delimično obrano i stoga sadrži manje masti od parmezana, koji se pravi od mešavine punomasnog i obranog mleka;
- Razlika između dva italijanska sira je i u zrenju - sir Grana Padano sazreva brže i ima tri faze tokom kojih sazreva;
- Parmezanu je potrebno minimalno 12 meseci da sazri, a starijim sortama - oko 36 meseci. Svaki sir koji je stariji od 2 godine naziva se Stravecchio. I ovo je još jedan razlog zašto je parmezan skuplji od Grana Padana;
- Postoji razlika između dva sira i po kvalitetu ukusa - Ukus je različit za sve vrste sira, pa ih je teško uporediti. Krave koje se hrane u hladnijoj i kišovitijoj klimi prave mekši, čistiji i aromatičniji sir od onog koji se pravi u dolinama. Parmezan je mnogo jačeg, izraženijeg i slanijeg ukusa, dok je Grana Padano blažeg i suptilnijeg ukusa.
Međutim, oba sira možete koristiti u receptima kao što su:
- Lazanja;
- Špageti karbonara.
Komentari