Deserti su najslađi element kulinarskog sveta. Gotovo da nema osobe koja ne obožava ukusne užitke koje slatkiši nude. Vremenom se rađa sve više prepoznatljivih i nestandardnih recepata za deserte, dajući poznavaocima hrane priliku da ponovo otkriju još nezaboravnije ukuse.
S tim u vezi, kuli od jagoda je stekao popularnost poslednjih godina. Ali šta je to i kako ga pripremiti?
Kuli od jagoda je krem napravljen od jagoda. Ima nekoliko kulinarskih upotreba, uglavnom se koristi kao glazura na raznim desertima.
Druga upotreba je kao podloga za deserte ili kao krem za slepljivanje makarona.
Da biste to uradili, prvo morate sitno iseći jagode.
Zatim malo njih dodajte u šerpu sa šećerom i zagrejte na umerenoj vatri. Možete dodati i malo vode. Cilj je da zgusnete kuli od jagoda, tako što ćete ga redukovati na šporetu.
Za brže zgušnjavanje možete dodati želatin. Ako koristite želatin u prahu, morate ga preliti vodom i zagrejati pre nego što ga dodate u pire od jagoda.
Ako koristite list želatina, morate ga prvo staviti u vodu i zatim iscediti višak vode, a zatim zagrejati pire.
Na kraju napravite pire i grubo procedite pomoću cediljke. Zatim u gotovu smesu dodajte još nekoliko svežih jagoda i prekrijte folijom. Važno je da se kuli od jagoda ohladi pre upotrebe.
Gotovi kuli od jagoda možete da koristite za prelivanje panakote, domaćeg sladoleda ili čokoladnog suflea.
Komentari