Vrlo često se mesnata slanina (bekon - becon) meša sa slaninom, ali te dve stvari su potpuno različite. Od čega se pravi bekon i šta je on tačno, reći ćemo u narednim redovima.
Koje svinjsko meso se koristi za pravljenje bekona
Bekon je svinjsko meso koje ima vrlo malo soli, ali može biti i jako soljeno i dimljeno.
Na njoj se nalazi veoma tanak sloj slanine i dolazi od mladih svinja koje se uzgajaju upravo da bi se od njih napravio bekon.
Bekon je proizvod od svinjskog stomaka. U većini slučajeva se, međutim, meša sa slaninom, koja se, pak, dobija od leđa svinje i po izgledu se veoma razlikuje od bekona.
Osim po izgledu, bekon se od slanine razlikuje po sastavu i ukusu. Neke vrste bekona poput britanskog i kanadskog bekona prave se od poleđine svinje, ali sadrže više mesa i vrlo malo slanine.
Bekon sadrži mnogo kalorija, takođe dosta zasićuje organizam. U većini slučajeva bekon se koristi za doručak, u pravljenju omleta i neizostavni je deo engleskog doručka.
Takođe se može staviti na picu ili druga jela nakon što je podvrgnut toplotnoj obradi.
Vidi finese za kuvanje bekona.
Komentari