bonapeti.rs»Saveti»Šta je palenta?

Šta je palenta?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490154
Šta je palenta?

Palenta je ukusno italijansko jelo napravljeno od kukuruznog brašna. Palenta je tradicionalna hrana u italijanskoj kuhinji, veoma slična našim poznatijim jelima kao špto su rumunska mamaljiga i naš kačamak.

Palenta je naročito česta u severnoj Italiji i poznata je od 16. veka, kada je kukuruz donet u Evropu. U početku je bila osnovna hrana siromašnih italijanskih seljaka, ali kada su počeli da je kombinuju sa drugim proizvodima, stekla je veliku popularnost i počela da se nudi u luksuznim restoranima.

Postoji mnogo različitih vrsta palente, a najpopularnija je ona od kukuruznog griza koji se kuva samo 2-3 minuta. Tradicionalna palenta se pravi tako što se kukuruzno brašno i vruća voda pomešaju, a zatim se jelo meša dugo ili dok se ne zgusne dovoljno da kašika može da ostane u njemu. Zatim jelo stavite na tanjir, isecite i poslužite.

Vrlo često, nakon što se palenta prokuva, peče se u rerni i u nju se dodaju razni proizvodi - uglavnom sir i maslac. Iseče se na oblike i poslužuje sa solju po želji. Svako može da bira kako da oblikuje palentu – u krugove, štapiće, kvadrate i sve vrste oblika. Palenta se može i pržiti i tada postane jako fina i hrskava. Palenta se služi i kao glavno jelo u kombinaciji sa mesom ili povrćem i kao prilog.

Takođe pogledajte naše ukusne recepte za palentu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji