Za pripremu ovog ukusnog i omiljenog deserta "Jagode u čokoladi" biće vam potrebna dva glavna sastojka: jagode i čokolada. I malo slobodnog vremena.
Jagode za desert moraju biti pravilno odabrane: moraju biti sveže (ne zamrznute), cele, ne meke i oštećene, a poželjno je da budu velike. Čokolada takođe mora biti kvalitetna, bez dodataka i punila, bez obzira da li će biti tamna, mlečna ili bela (stvar ukusa). Ako pravite desert od bele čokolade, boju možete promeniti dodavanjem prstohvata boje za hranu.
Pripremanje jagoda u čokoladi je veoma jednostavno:
Pažljivo isperite voće u hladnoj vodi. Nemojte ih oštetiti! Uklonite prljavštinu veoma pažljivo.
Ne otkidajte listove i drške: sa njima gotovo jelo izgleda privlačnije.
Oprane plodove ostavite na papirnom ubrusu i osušite. Ako su jagode potpuno suve, čokolada će leći i čvrsto se držati.
Da biste jagodama dodali dodatni ukus i aromu, nakon što su oprane i osušene, ubrizgajte u njih malo alkohola, ruma ili konjaka pomoću medicinskog šprica.
Istopite čokoladu, najbolje na pari. Nemojte dovoditi do ključanja čokoladu, jer će se zgusnuti i postati gorka. Pokvarićete i čokoladu i desert.
Spremnost čokoladne mase možete proveriti tako što ćete umočiti prst u nju. Ako vam se smesa lepi za prst, čokolada je gotova.
Možete umočiti jagode u čokoladu tako što ćete ih držati za listove ili ubaciti čačkalicu. Da ne bi skliznule, umočite oštar kraj čačkalice u otopljenu čokoladu i zabijte u jagode.
Čuvajte pripremljene čokoladne jagode u frižideru u zatvorenoj posudi. Na dno možete staviti kuhinjsku krpu da upije višak vlage.
Pogledajte i neke ideje za:
- slatkiši od jagoda;
- čokoladni kremovi;
- mus sa jagodama.
Komentari