bonapeti.rs»Saveti»Zašto se pojavljuje buđ na kačkavalju?

Zašto se pojavljuje buđ na kačkavalju?

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Početnik
12
Zašto se pojavljuje buđ na kačkavalju?

Kačkavalj je omiljeni mlečni proizvod u kojem ljudi širom sveta uživaju vekovima. Međutim, jedan od najčešćih problema povezanih sa kačkavaljem je stvaranje buđi na njegovoj površini.

U ovom članku ćemo se baviti problematikom zašto kačkavalj postaje buđav i šta se može učiniti da se to spreči.

Kačkavalj se pravi od mleka koje sadrži različite mikroorganizme, uključujući bakterije i gljivice. Tokom procesa proizvodnje, ovi mikroorganizmi se namerno unose i dozvoljavaju da fermentiraju mleko, što rezultira stvaranjem kačkavalja. Međutim, nisu svi mikroorganizmi poželjni, a neki mogu izazvati kvarenje.

Plesan ili buđ je vrsta gljivice koja može da raste na kačkavalju i odgovorna je za karakteristične plave, zelene ili bele mrlje koje se obično nalaze na nekim vrstama kačkavalja.

Rast buđi na kačkavalju je uzrokovan prisustvom spora koje se mogu naći u vazduhu, zemljištu, pa čak i u mleku koji se koristi za njegovu proizvodnju.

Na razvoj plesni na kačkavalju utiče nekoliko faktora, uključujući temperaturu, vlažnost i specifičnu vrstu kačkavalja.

Čak i čvrsti proizvod može razviti buđ na svojoj površini ako se čuva na toplom ili vlažnom mestu.

Da biste sprečili pojavu plesni na kačkavalju, važno je da ga pravilno skladištite. Čuvajte ga na hladnom i suvom mestu, najbolje u hermetički zatvorenim pakovanjima. Kačkavalj koji je već isečen treba da se umota u plastičnu foliju ili aluminijumsku foliju da spreči ulazak vazduha i vlage.

Propisnim skladištenjem kačkavalja i svesni uslova koji mogu da podstaknu rast buđi, možemo nastaviti da uživamo u ovom popularnom mlečnom proizvodu. Pripremite svoje omiljene kiflice sa kačkavaljem i predjela sa kačkavaljem uvek bez brige.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji