Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Šta da skuvamo za 5 minuta?

Šta da skuvamo za 5 minuta?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216
Šta da skuvamo za 5 minuta?

Čim ujutru otvorimo oči, osećamo kako nas vreme pritiska. Požurimo da sredimo naredni radni dan, pre posla da decu „razbacamo“ u vrtiće ili škole, da uradimo sve što nas čeka u kancelariji i onda umesto da se radujemo činjenici da je radni dan završen, mi smo svesni da tek tada moramo nešto da skuvamo za jelo.

Zapravo, da li ste se ikada zapitali koliko vremena provodimo u kuhinji da bismo nahranili, ali i oduševili svoju porodicu? Ali kada se osećamo bukvalno „slomljeno“, dobro je da znamo šta bismo mogli da skuvamo za najviše 5 minuta. Evo nekoliko ideja.

Sendviči su uvek lagani spas kada želimo da uštedimo vreme, ali ako je to ujutri ili za popodnevni obrok, zašto ne ispržiti nekoliko prženica za raznovrsnost. Završili ste svoj posao što se obroka tiče, a onda svi mogu na njih staviti džem ili sir. Ko šta više voli.

Takođe možete vrlo brzo napraviti zapešene kriške hleba sa mlevenim mesom, samo ako ga imate. Samo mu dodajte 1 umućeno jaje i malo narendanog kačkavalja i pecite kriške ne više od 5 minuta na grilu. Na isti način možete da zapečete kriške hleba sa domaćim ajvarom ili viršle punjene kačkavaljem.

A da li ste čuli za takozvani šopski kavijar? Pa, on se takođe priprema za manje 5 minuta, samo od pasiranog luka ili mladog luka, sira i svežeg mleka.

Za ručak ili večeru možete se osloniti na majku prirodu ili posebno na pernatu živinu i njihova jaja. Bukvalno za 5 minuta možete da spremite jaja na oko, jaja na panagjurski način, omlet ili kajganu.

Brza supa za 5 minuta

Hm, hoćete nekakvu supu ili čorbu? Neće vam trebati više od 5 minuta da napravite tarator ako ne držite da krastavac baš bude isečen na kockice. Ili pak supa od paradajza, ako imate konzervirani paradajz i rezance koji se kuvaju 3-4 minuta. Zasad odlične ideje, zar ne?

Ali šta možete da izmislite i skuvate za 5 minuta ako vam se gosti iznenada pojave na vratima? Međutim, to mora da je nešto na brzinu „izmišljeno“ i ukusno i lepog izgleda. Iskreno, sve zavisi od vaše sopstvene mašte, kao i od toga čega ima u vašem frižideru. Mi ćemo vam samo ponuditi sledeće ideje:

- topljeni sir ili kačkavalj zamotajte u rolnice u šunku/file;

- ili obrnuto - umotajte komad mesnog delikatesa u rolat od lista kačkavalja;

- Izdubite avokado ili paradajz i napunite ga raznim sirevima, zelenišom i začinima;

- Nabodite na čačkalice čeri paradajz, sir/kačkavalj i masline.

Naš najbolji savet je da zapravo uživate sa svojim gostima, a ne da paničite kada se oni pojave. Sa malo više mašte snaći ćete se i predstavićete nešto zaista divno, uvereni smo u to!

A zašto ne biste pogledali naše ukusne recepte za alaminute, od kojih možete dobiti kulinarsku inspiraciju? U njima možete pronaći italijanski alaminut sa piletinom i paprikom, Alaminut sa kobasicama i pečurkama i još mnogo toga.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest