Bonapeti.rs»Kako da odaberemo kačkavalj

Kako da odaberemo kačkavalj

Kiril MihailovKiril Mihailov
Pomoćnik kuvara
5
Kako da odaberemo kačkavalj

Kačkavalj se kod nas dosta koristi. On prisustvuje na stolu u raznim oblicima. Dodajemo ga na praznične ovale, hladne sendviče i u razna jela. Naime, kvalitet mlečnog proizvoda je garant da će jelo biti ukusno i lepog izgleda.

Na tržištu se predlažu razni imitirajući proizvodi, koji liče na kačkavalj. Prilikom prirpeme ćete lako videti, da oni nemaju ništa zajedničko sa žutim sirom.

Izbor kvalitetnog kačkavalja među mnogim koji se predlažu na tržištu nije lak zadatak. Nisu uvek skuplji kačkavalji kvalitetniji i čovek treba da zna glavne karakteristike kačakvalja da bi napravio pravi izbor.

Najvažnije kod izbora kačakvalja je da on bude zreo. Period zrenja je oko dva meseca. Prvih 5 dana kačakvalj je tvrd, i ljudski organizam ga ne može usvojiti dobro, zato što je izbor mlečnog belanca kazein. Prilikom zrenja se primećuje lagano razgrađivanje kazeina.

Kačkavalj koji nije dobro sazreo se karakterizuje kiselkastom notom. Osim toga ne može da se iseče dobro, kao žvaka je i razmazuje se po oštrom nožu.

Kvalitetan kačkavalj

Ako uzmemo zajedno jedan dobro sazreo i jedan nesazreo kačkavalj, ostaćete sa utiskom da jedan ima jednu boju, a kod drugog ima ivica. Ako vam se u pakovanju gde je mlečni proizvod ividi tamna tečnost koja je mutna, to ne sluti na dobro.

Glavni način degustacije je da se oseti da kačkavalj nije zreo je da škripi između zuba, ne oseća se kao homogen, mrvi se i ne rastapa kao malac.

Prilikom termičke obrade zreo kačkavalj dobija braon krugove, počinje da miriše na maslac, stoji čvrst, razliva se malo, ne rastapa se potpuno kao nesazreo.

Prisustvo palminog ulja u kačkavalju može da se ustanovi kada se iseče dobri ohlađenim nožem. I ako ima biljnih masati, one se lepe po oštrici, a mlečni ne.

Palmino ulje se odlikuje nezasićenim masnim kiselinama, a životinjsko nezasićenim, Na sobnoj temperaturi prvi su skoro tečni, dok su drugi tvrdi.

Prilikom izbora kačkavalja važno je da hranljivi sastojak nema loš miris, čudne šupljine, gorak ili kiselkast ukus. Fleke po kačkavalju ne govore dobro o njemu.

Pravi kačkavalj

Kao što smo već pomenuli, visoka cena kačkavalja nije garant njegovog kvaliteta. Ali ipak možete očekivati da će proizvod najniže cene imati prirodne sastojke. Savetujemo vam da isprobavate razne marke, kada tražite kvalitetan kačkavalj.

A kada nađete najbolji proizvod za vas, mirno možete da pripremate pohovani kačkavalj, kačkavalj u rerni ili zalogaje od kačkavalja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni