O tome na kojoj temperaturi treba čuvati paradajz, postoji nekoliko oprečnih izjava:
1. Prema prvoj tvrdnji, paradajz je među plodovima čiji se ukusni kvaliteti ne kvare dok se nalazi u frižideru;
2. Prema drugoj, potpuno suprotnoj tvrdnji paradajz treba čuvati na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, jer se uzgaja u toplim podnebljima i tada nije baš ukusan ako odlučite da napravite paradajz salatu na primer;
3. Prema drugim tvrdnjama, paradajz ne treba čuvati na hladnom, jer ga temperatura ispod 13 stepeni, koja se inače nalazi u frižideru, oštećuje. Paradajz koji je potpuno zreo može izgubiti svoj ukus ako se ohladi i tada jela sa paradajzom neće biti tako uspešna. Međutim, ako se ostavi dan ili dva pre konzumiranja na sobnoj temperaturi, ukus će se oporaviti.
Ipak, evo idealnih uslova za čuvanje paradajza:
- Dobro ih je čuvati u mračnoj, hladnoj prostoriji, najbolje u podrumu ili ostavi;
- Temperatura vazduha treba da bude između 5-12 stepeni, a vlažnost 80%;
- Paradajz mora biti poređan sa drškama na gore;
- Paradajz sa vidljivim oštećenjima, mekom kožom ili prezreo mora se baciti;
- Treba da se stave u drvene kutije i da se periodično okreću i pregledavaju da li postoje oštećenja;
- Kada se vidi pokvaren paradajz, mora se što pre baciti;
- Mogu se umotati u novine ili drugi papir;
- Ne perite ih pre odlaganja za čuvanje, mogu se složiti u plastične kese;
- Ako čuvate paradajz na sobnoj temperaturi, ne bi trebalo da bude veća od 20 stepeni, tako da će trajati do 1 nedelje bez gubitka ukusa, oblika i izgleda;
- Ako kupite paradajz nezreo, stavite ga pored prozora gde ima direktne sunčeve svetlosti, povremeno ih okrenite da ravnomerno sazre;
- Čuvajte paradajz u frižideru samo u krajnjem slučaju.
Komentari