Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Dijetetsko kombinovanje paradajza sa drugim namirnicama

Dijetetsko kombinovanje paradajza sa drugim namirnicama

Maria SimovaMaria Simova
Autor
219
Dijetetsko kombinovanje paradajza sa drugim namirnicama

Paradajz, koji svi znamo nije jednako koristan u svakoj kombinaciji. Hajde da vidimo sa čime možemo da jedemo ovo povrće i kakva kombinacija sa drugim sastojcima ima poguban efekat na naše telo i zdravlje.

Sa čime da kombinujemo paradajz?

Ljudi koji se rukovode principom odvojene ishrane, uzimaju u obzir hemijski sastav korišćenih sastojaka u sastavljanju dnevnog menija. Njima je važno da se brinu o svom zdravlju i o telu članova svoje porodice.

U principu, srednjestatistički čovek ne zna sa kojim sastojcima se kombinuje paradajz. Na primer, kad pravite salatu sa paradajzom treba da je pripremite sa biljnim uljem ili kiselom pavlakom, a od sastojaka je najbolje da koristite paprike, orašaste plodove, brokoli, sir ili meso.

Sledeće kombinacije sa paradajzom su najprihvatljivije u hrani

Paradajz sa maslinovim uljem

Povrće - paprika patlidžan, brokoli, bundeva:

voće - ananas, jabuke, šljive, avokado;

pileće meso;

morski plodovi - losos, bakalar, škampi, lignje;

mlečni proizvodi - sir, pavlaka, sitan sir:

Savršnea kombinacija su paradajz i biljna mast. Ovaj tandem doprinosi produžetku mladosti kože i deluje preventivno protiv raka.

Likopen, koji se naallzi u paradajzo je moćan antioksidant. Od smanjuje štetnost od ultraljubičastog zračenja. Masnoće biljnog porekla doprinose njegovom upijanju. Posebna korisna je upotreba paradajza sa maslinovim uljem.

Osim toga sir, orašasti plodovi, začini i povrće se savršeno kombinuju sa paradajzom. To znači da opušteno možete da pravite salate i da ih prelivate kiselom pavlakom i biljnim uljem.

Sa čime ne treba da kombinujete paradaz?

Ne kombinujte sa

mahunarkama - pasulj, grašak, sočivo:

hlebom;

žitaricama;

krompirom;

svežim mlekom;

slatkišima i šećerom.

Sa biološke tačke gledišta paradjaz je voće, tako da on može da izazove fermentaciju u organizmu. Izuzetno katastrofalno za paradajz je kombinovanje sa pecivima i mesom. Iz istog razloga se ne preporučuje da se jedu jabuke, pomorandže, breskve i drugo voće za desert. Najbolje vreme za jelo im je pola sata pre obroka.

Krastavac i paradajz se ne jedu zajedno? Zašto?

Paradajz i krastavac nisu dobra kombinacija

Salata od krastavca i paradajza - tradicionalno letnje jelo na stolu naših sunarodnika. Uprkos tome, dijetolozi upozoravaju i tvrde da ova dva povrće ne treba da se kombinuju. Ali zašto je tako?

Smatra se da krastavac i paradajz ne treba da se mešaju. Razlog toga je što krastavac doprinosi pojavi alkalne sredine u telu, dok je paradajz kiseo. Kod takve kombinacij počinje proces stvaranja soli, koja ima visok nivo u organizmu i nepopravljivo štetno utiče na bubrege i jetru.

Osim toga eksperti kažu da se nekompatibilnost paradajza i krastavca potrvrđuje činjenicom da je paradajz izvor askorbinske kiseline, a dobro je poznato da zeleno povrće pomaže neutralizovanju njenog dejstva. Tako telo ne dobija vitamin C.

To nisu svi argumenti zbog kojih ne treba da konzumirate ovo popularno povrće zajedno. Za usvajanje krastavac i paradajza su potrebni specijalni enzimi, različiti za svakog od njih. To vodi do činjenice da dok se jedan od njih apsorbuje od strane vašeg tela, drugi propada. A to vodi do prekomernog stvaranja gasova.

Sa čime još možemo da kombinujemo paradajz?

Paradajz i masline su dobra kombinacija u ishrani

Luk, kao i paradajz je bogat selenom. Ovaj sastojak ima pozitivan efekat na ljudski reporoduktivni sistem. Vitamin E pomaže pravilnom usvajanju selena, takve su salate sa lukom i paradajzom, začinjeno biljnom mašću je zdravo jelo.

Peradajz dobro ide sa kupusom i paprikama. Uprskos tome, ljudi koji pate od bolesti stomačno-crvenog sistema treba da se uzdržavaju od upotrebe kupusa.

Što se tiče drugih sastojaka, možemo reći da paradajz ide odlično sa maslinama. Ova kombinacija je prevencija od raka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni