Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako pripremiti sušeni paradajz u maslinovom ulju?

Kako pripremiti sušeni paradajz u maslinovom ulju?

sušeni paradajz

Paradajz je oduvek bio poštovan u našoj zemlji. Sada je dostupan tokom cele godine na tržištu. Poslednjih godina se učvrstio i sada je dostupan u skoro svakoj prodavnici sušeni paradajz.

Sušeni paradajz u maslinovom ulju dolazi iz Italije - zemlje bogatih i raznovrsnih ukusa. Tamo je delikates koji se sastoji od sporog i dugotrajnog sušenja paradajza na jakom italijanskom suncu.

U prehrambenoj industriji, ovaj proces se sprovodi u sušarama, u koje se uvodi vazduh zagrejan na određenu temperaturu i obezbeđuje se pravilna ventilacija oslobođene vlage. Drugi način je putem liofilizacije (ekstrakcija vlage zamrzavanjem na veoma niskoj temperaturi, što takođe smanjuje početnu zapreminu proizvoda).

Paradajz se može sušiti i kod kuće. To se može uraditi kućnim aparatima za sušenje, u rerni na šporetu ili na suncu na mreži ili gazi. Koji metod ćete koristiti je lična odluka.

Domaći sušeni paradajz je mnogo ukusniji od kupovnog, jer se može začiniti začinima tačno onako kako želite. A činjenica da ga sami pripremate je garancija ne samo ukusa, već i kvaliteta, kao i da je sušenje bez hemikalija.

Pre nego što preduzmete akciju, prvo treba da izaberete pravu sortu. Najpogodnije sorte su one koje su mesnatije i nisu toliko vodenaste. To je paradajz za konzerviranje, a kao najpogodniji mogu da istaknem paradajz sorte Roma.

sušeni paradajz u maslinovom ulju

Ovi mali paradajzi sazrevaju krajem leta, gotovo su bez semenki i sadržaj vode u njima je veoma nizak. Pogodni su jer nakon procesa sušenja ostaju gusti i mesnati, kora im je tanka, takođe su mali i dovoljno ih je preseći na pola.

Izaberite zdrave i neoštećene paradajze, operite ih i presecite na pola po dužini, a ako su veći, na četvrtine ili kriške, kako vam više odgovara.

Paradajz poređajte u veliki pleh prekriven papirom za pečenje, sa presečenom stranom nagore i na rastojanju jedan od drugog. Pripremite dresing od maslinovog ulja, zelene začine po izboru (bosiljak, origano, ruzmarin), so, nekoliko prstohvata šećera i biber.

Dresing se koristi da paradajz ne postane suv i bezukusan. Stavlja se u rernu da se suši na 60-70 stepeni, sa ventilatorom, a ako rerna nema ventilator, vrata se ostavljaju blago otvorena.

Suši se najmanje osam do deset sati. Gotov je kada mu se ivice počnu uvijati, a jezgro postane suvo, ali ne do tačke pucanja, već ostaje elastično.

Gotov paradajz ostavite da se ohladi u plehu, pa ga poređajte u tegle, između kojih stavite mešavinu svežih začina - bosiljak, origano, seckani beli luk, majčinu dušicu, so i malo šećera.

Paradajz i začine treba dobro pritisnuti da između njih ne bude vazduha. Sipajte vruće maslinovo ulje u tegle i dobro zatvorite poklopcem.

Sušeni paradajz se čuva na tamnom i hladnom mestu. Može se čuvati u frižideru do dva meseca, a za veću trajnost potrebno ga je sterilisati.

Pogledajte takođe kako konzervirati paradajz i kako napraviti sok od paradajza. Obavezno isprobajte ovaj paradajz u teglama za zimu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest