Šta je burata sir
Sir Burata (Burrata) je italijanski mlečni užitak. Zamislite da sečete mocarelu, ali sa kremastom, tekućom, masnom unutrašnjošću.
Osnovni proizvod u italijanskoj kuhinji, ovaj sveži sir dolazi iz regije Pulja u južnoj Italiji. Nastao je 50-ih godina prošlog veka.
Tekstura i ukus ovog sira su izuzetni. Zapravo, "burro" na italijanskom znači "namazan maslacem".
Kontrast u teksturi i ukusu čini Buratu omiljenom među ljubiteljima sira. Stoga nije iznenađujuće što je postala veoma popularna.
Kako koristiti buratu
Najbolji način za konzumiranje Burate je da je sveža i na sobnoj temperaturi. Konzumiranjem na ovaj način ističe se njen luksuzno kremasti centar i ukus.
Po vrhu se može poprskati malo maslinovog ulja i namazati na krostine. Može se dodati pesto, pasta od maslina i parče ili dve paradajza.
Burata je pogodna za pice, salate, testenine, rižoto itd.
Kremasta je i odlično slaže sa slanim pršutom i slatkim breskvama u salati.
Za kontrast ukusa može se dodati pečeni paradajz sa balzamikom.
Komentari