Šafran je jedan od najskupljih začina, koji čak i da nije veoma rasprostranjen u našoj kuhinji, ima široku primenu u azijskoj, evropskoj i indijskoj kuhinji. Šafran ima jedinstvenu aromu i osobine. Pošto je aroma začina specifična, ne treba preterivati sa njegovom količinom.
U mediteranskoj kuhinji se koristi za začinjavanje testenina, rižota, paelja, ali može da se dodaje i jelima sa jagnjetinom, piletinom, ribom, pa čak i nekim supama. Naročito je pogodan za supu od paradajza, a osim za pirinač, koristi se i za pripremu kuskusa. Dodajte šafran 5 minuta pre kraja kuvanja, da bi mogla da se oslobodi njegova aroma.
Ovaj interesantan začin je veoma popularan u poslastičarstvu, gde se koristi u pripremi kolača, musova, keksa i kremova. I dok ga kod jela treba dodati pre kraja kuvanja, pod različitih peciva dodaje se prilikom mešenja, da bi mogao da da ukus i bolju testu.
Šafran je veoma skup začin, zbog toga ga koristite umereno i pažljivo. Jela, začinjena šafranom dobijaju neverovatan ukus. Čuvajte šafran na hladnom, suvom i tamnom mestu, da bi sačuvao svoje neverovatne kvalitete duže vreme.
Komentari