Bonapeti.rs»Saveti»Kako se suši lisičarka?

Kako se suši lisičarka?

Kako se suši lisičarka?
Fotografije: Hrana za Dushata

U šumi možete pronaći mnoge i rzličite vrste ukusnih i jestivih pečuraka, koje se nažalost ne mogu naći tokom cele godine.

U ovom savetu ćemo posebno govoriti o lisičarki i kako možete da je osušite kod kuće. Lisičarka nije samo ukusna pečurka, već sadrži i mnoge korisne supstance koje su od velikog značaja za dobro zdravlje čoveka.

Specifičnost ovih pečuraka je što se na njima nikada ne stvara buđ, jer ih njihov specifičan ukus štiti od štetočina. Zbog toga, kada pripremate lisičarke za sušenje, jednostavno morate ukloniti zagađivače od tla.

Međutim, ne treba ih prati jer voda lako prodire kroz njihovu poroznu površinu i više nisu pogodne za sušenje. Ako na njima ima još mnogo prljavštine, samo ih nežno očistite vlažnom krpom.

Ako lisičarka nije previše velika, možete da je osušite celu, ali ako dobijete veće primerke ove pečurke, možete da ih isečete na polovine ili na četvrtine.

Dakle - hajde da vidimo kako možete osušiti lisičarku kod kuće.

1. Prirodan način sušenja lisičarke

Ovakav način sušenja se može obaviti na dva načina: prvi je da se pečurke nanižu na konopac i okače ili ređaju na papir u za to odabrani ormarić. Ako više volite prvi način, treba ih nanizati na debeli konac i okačiti na mesto koje je suvo i ima dobru ventilaciju.

Kada je temperatura odgovarajuća, pečurke će biti gotove za oko 10 dana. Obavezno je zaštititi pečurke od muva i drugih vrsta insekata prilikom sušenja pečuraka. U tu svrhu možete koristiti ili krpu ili gazu.

Drugi način se razlikuje od prethodnog jer se pečurke ne nižu na konac i ne vise, već se postavljaju na horizontalnu podlogu koja je obložena papirom. Možete ih staviti ili na pod ili u neku vrstu ormarića. Ne treba ih stavljati na novine jer one sadrže olovo koje se koristi u mastilu za štampanje;

2. Sušenje lisičarke u rerni

Da biste to uradili, potrebno je da ih stavite u pleh obložen papirom za pečenje ili folijom. Ako imate puno pečuraka, nemojte ih sušiti odjednom, već iz nekoliko puta. Rerna se zagreva na 50 °C i zatim se pečurke stavljaju unutra. Vrata rerne treba da budu blago otvorena kako bi višak vlage izašao, a to ubrzava proces sušenja. Posle 1,5-2 sata, temperatura se povećava na 60 °C i pečurke se drže još 40-50 minuta. Zatim se pleh vadi iz rerne i pečurke se mešaju. Vratite ih u rernu i osušite dok se potpuno ne osuše. Ne možemo sa sigurnošću reći koliko će vremena biti potrebno da se lisičara osuši u rerni, jer to zavisi od više faktora. Koliko su pečurke velike, njihova starost, kolika je količina i u kakvim uslovima su sakupljene;

3. Sušenje lisičarke u mikrotalasnoj pećnici

Ako ste sakupili malu količinu pečuraka i treba da ih osušite na najbrži mogući način, tu u pomoć priskače mikrotalasna pećnica. Lisičarka se iseče na tanko, stavi na tanjir i zatim stavi u mikrotalasnu. Suši se između 5 i 10 minuta. Ovaj postupak se ponavlja po potrebi dok se pečurke potpuno ne osuše. Ipak se mora paziti da pečurke ne izgore;

4. Sušenje lisičarke u električnoj sušari

Ako imate električni dehidrator za voće i povrće, sušenje lisičarke biće veoma lako. Prednosti sušenja u električnim sušarama su što je minimalna potrošnja vremena i energije. Koliko će trajati sušenje pečuraka zavisi od karakteristika uređaja. Neke sušare imaju poseban program za sušenje pečuraka, koji traje između 7 i 8 sati. Ono što treba da uradite je da jednostavno izaberete program koji želite i uključite uređaj.

Sa sušenim lisičarkama možete pripremiti ne samo aromatičan rižoto od lisičarke, već i ove ukusne recepte:

- supa sa lisičarkom;

- salata sa lisičarkom;

- jela od povrća sa lisičarkom;

- predjela sa lisičarkom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni