Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Legenda o vanili

Legenda o vanili

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318834
Legenda o vanili

Vanila je jedan od najpopularnijih začina u svetu. Ona potiče iz šuma Meksika, a legenda o njenom poreklu je veoma zanimljiva.

Veoma davno na Zemlji su živeli lepi bogovi i boginje. Najlepša od svih bila je Zanat - naslednica boginje plodnosti. Međutim, na njenu nesreću predivna Zanat se zaljubila u smrtnog zemaljskog muškarca, a njihova ljubav bila je nemoguća.

Zbog svog neobičnog porekla lepotica nije imala pravo da se uda za običnog momka. Međutim, ona ga je toliko mnogo volela da je počela da se pretvori u lepo i mirisno cveće. Tako se Zanat preobrazila u vanilu da uvek donosi radost svom zemaljskom ljubavniku i njegovoj braći.

Preko ove romantičke meksičke legende o vanili lokalno stanovništo odaje počast biljci. I do dana današnjeg na nekim se organizuje festival posvećen aromatičnoj i senzualnoj orhideji od vanile koju možete da sretnete i kao Zanat.

Vanila je vrsta orhideje koja se široko upotrebljava u kulinarstvu. Ona prisustvuje u mitologiji i ritualima o ljubavi Asteka. Od nje su spremali specijalne aromatične napitke. Koristi se za dodatno obogaćivanje ukusa čokolade. Smatra se da ima magijska svojstva da probudi ljubav i strast zbog svog neverovatno slatkog mirisa. Naravno, ovo važi za pravu i kvalitetnu vanilu, a ne za sintetičku vanilu. Veštački ekstrakt vanile nema magijska svojstva vanile, čak i da dobro miriše.

Kola; sa vanilom

U prošlosti žene su stavljale aromu vanile iza ušiju kako bi privukle mušku pažnju i kako bi brže našle voljenog. Isto je delovanje hrane sa vanilom koja je pirodni afrodizijak. Magična jela za rađanje ljubavi su sladoled od vanile, krem od vanile, puding od vanile i razni kolači sa vanilom.

Danas je vanila među najpopularnijim aromama. Ovaj dar koji Meksiko daruje svetu brzo dobija na popularnosti, među kojima pažnju privlači pažnju francuskih poslastičara i vanila postaje popularnija čak i od aroma ruže. Dodajte i vi ovladavajuću aromu ljubavi prilikom pravljenja torti, parfea, pudinga i raznih nežnih deserata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest