Papaja je veoma ukusno tropsko voće, koji se sada može pronaći i na našem tržištu. Oblik i boja papaje su veoam slični dinji. Papaja ima žutozelenu koru i prijatnu narandžasto-roze unitrašnjost u kojoj ima zaista mnogo crnih semenki.
Ukus papaje je veoma dobar - između breskve i dinje. Ona je veoma korisna, jer pomaže kod virusnih oboljenja, smanjuje visoku temperaturu, štiti od oboljenja jetre i poboljšava varenje. Ipak, ako držite dijetu, budite pažljivi sa njom, jer je veoma slatka i veoma bogata šećerima.
Papaja se jede veoma lako. Treba samo da je nasečete i oljuštite kao dinju, a zatim izvadite semenke, nasečete meso i uživate u njenom ukusu. Imajte uvek u vidu da se nasečena papaja kvari veoma brzo i zbog toga je dobro da je pojedete odmah.
Kada birate papaju, gledajte boju kore.
Plodovi sa zeleno-žutom korom su još uvek zeleni i možete ih koristiti, ako ih ispečete i poslužite kao prilog uz jela od mesa ili ih stavite u slane salate. Dobro sazreli plodovi imaju roze-crvenu boju i treba da se pojedu u roku od jednog ili 2 dana nakon kupovine, jer će u suprotnom prezreti i neće biti tako ukusni i korisni.
Ne kupujte papaju sa crnim pegama po kori ili sa brazdama, jer unutrašnjost može biti pokvarena. Papaja može da se jede i konzervirana u obliku soka.
Komentari