Pektin je izuzetno koristan za ljudsko telo. Otkrio ga je 1790. godine francuski fizičar Luj Voklin, koji je izolovao želiranu supstancu iz jabuka. Kasnije je pektin detaljno proučavao i opisao Anri Brankot.
Pektin u velikim količinama sadrži agrumi. Kora pomorandže, na primer, sadrži čak 16 odsto pektina, dok njeno meso može dostići i do 40 odsto.
Visok sadržaj pektina se takođe nalazi u jabukama, breskvama i kajsijama, kao i u bundevi. Sadržaj pektina u jabukama je oko 0,5 g na 100 g proizvoda. skoro 4 grama pektina snabdeće vaše telo kruškom od 166 grama.
Nivoi pektina su visoki u mlađem povrću, kao i u onom koje se bere u ranijim fazama rasta. Među povrćem, lider po sadržaju pektina je šargarepa, koja sadrži 0,8 g na 100 g proizvoda. Pektin takođe sadrže grašak, krompir, cvekla, bamija i mirođija.
Komentari