Mikrotalasna pećnica je odavno ušla u naš svakodnevni život i sve se više koristi. Ona štedi, ne samo vreme, već i potrošnju električne energije. Princip rada mikrotalasne pećnice omogućava da se vitamini i minerali u upotrebljenim proizvodima gotovo u potpunosti sačuvaju. Mogu se pripremiti i razni deserti, čime se štedi vreme za njihovo pečenje.
Jedan od njih je krem karamel. Počinje sa pravljenjem karamela. U šolju na šporetu stavite 2 kašike šećera sa 1 kašiku vode. Zagrevajte dok se šećer ne rastvori i boja ne postane zlatna. Kada je to gotovo, uklonite šolju sa vatre i dodajte još 1 kašiku vode. Dobro promešati. Karamel može ostati malo vodenast, ali to nije problem. Sipa se u posude u kojima će se peći u mikrotalasnoj.
U posudi pomešajte 3 jaja, 5 kašika šećera u prahu, vanilu i 300 ml mleka. Dobro se umuti. Smesa se sipa u posude preko karamela. Možda vam se čini da se dve tečnosti mešaju. Ne brinite – karamel će se slegnuti dok se kuva.
Kuvajte ga 5 do 7 minuta na velikoj snazi. Možda izgleda retko kada ga izvadite iz mikrotalasne, ali će se učvrstiti kada se ohladi.
Vreme pečenja zavisi od snage mikrotalasne i veličine kalupa u kojima se smesa raspoređuje. Nakon 5 minuta dobro je posmatrati. Nakon što ga izvadite, ostavite ga 5-10 minuta.
Zatim ohladite u frižideru 1-2 sata.
Ako ne volite karamel, možete ga napraviti i bez njega. To će biti obični krem od jaja.
Takođe isprobajte naše druge predloge za krem karamel kao što je ovaj krem karamel u plehu ili ovaj savršeni krem karamel.
Komentari