File je deo svinje, poznatiji kao biftek i svrstava se među prvoklasno meso. Koristi se za kuvanje, pečenje, prženje i dinstanje.
Ali osim ovih upotreba, kare se može i sušiti, a kod nas poznatiji kao suvo meso.
Ali mnogo pre nego što probamo ovo ukusni sušeno file, proces prolazi kroz stajanje u salamuri i začinjavanje.
Salamura je tradicionalno slana. Priprema se mešanjem soli u vodu dok se potpuno ne rastvori. Obično se 1 pakovanje morske soli (obično težine 200 grama) dodaje u 3-4 litre vode. Ove približne vrednosti su za oko 4 kg mesa.
Kada se so dobro rastvori, naša salamura je gotova i meso se stavlja unutra, a kare se pritiska nečim teškim. Ako volite tradicionalni slani ukus sušenog filea, ostavite meso u salamuri 24 sata. Ako niste ljubitelj slanog mesa - možete ostaviti da odstoji manje vremena, oko 6-8 sati.
Nakon ovog vremena, kare se izvadi i začini željenim začinima, ponovo dodajući so, biber i alevu papriku i druge omiljene začine.
Okačite na hladno mesto dok ne bude gotovo.
Pogledajte takođe kako se čuva suvo meso, koji se začini stavljaju na suvo meso i koje meso je najbolje za sušenje.
Ako još niste napravili suvo meso, pročitajte i ovaj vodič za pripremu suvog mesa korak po korak.
Komentari