Nesumnjivo je da su jela iz đuvečare izuzetno ukusna, a uz to se i veoma lako pripremaju – samo iseckate sastojke, stavite ih u đuvečaru i pečete. Jedan od najvažnijih trenutaka u pripremi jela u đuvečari je pečenje.
Najvažnije je znati da đuvečare i posude za pečenje od zemlje ne treba stavljati u zagrejanu rernu, jer postoji realna opasnost da puknu. Uvek ih stavite u hladnu rernu, a zatim je uključite. Dakle – na kojoj temperaturi treba da pečemo đuvečare?
Obično se preporučuje da se đuvečare peku u rerni zagrejanoj između 180 i 250 stepeni, pri čemu je optimalna temperatura između 200 i 225 stepeni. Osnovno pravilo je da što je temperatura pečenja niža, to je duže vreme potrebno za pripremu jela.
Svi znamo da jela koja se sporo peku imaju bolji ukus, pa je najbolje peći đuvečaru na 180-190 stepeni. Kada vadite đuvečare iz rerne, nikada ih ne stavljajte na hladnu površinu jer mogu puknuti.
Pogledajte i kako se pravi đuvečara sa mlevenim mesom i saznajte kako se prvi put koristi đuvečara.
Komentari