Kesten može biti pripremljen kao veoma ukusno jelo, ali se može koristiti i kao lek. Kesten može biti kuvan, kuvan na pari i naravno, pečen na vatri. Ipak, neke vrste kestena su otrovne i nikako nisu za jelo, kao što je naprimer konjski kesten.
Slatki kesten je ukusan, jestiv kesten, koji većina voli da jede tokom jeseni i zime. Morate da priznate da su kuvani kesten ili krem od kestena istinski delikatesi.
Najlakše je prepoznati jestiv kesten prema njegovom omotaču, ako ga još ima. Omotač je pun bodlji, a te bodlje su veoma oštre.
Toksični, nejestivi kesten, koga još nazivamo i konjski kesten, ima omotač koji je mnogo glatkiji i sa samo nekoliko bodlji. Konjski kesteni se najčešće mogu pronaći u šumi i dvorištima.
Drugi lak način da prepoznate jestivi kesten i da ga razlikujete od otrovnog je da vidite sam plod kestena. Oba ploda su braon boje, sa svetlom pegom na njima. Ipak, jestivi kesten uvek ima deo koji podseća na šapicu u donjem kraju i ona se oseća na dodir. Otrovni kesten nema tu karakteristiku. On je okrugao i gladak.
Kesten ima nizak sadržaj masti i visok sadržaj proteina, bez glutena, kao i visok sadržaj vitamina i vlakana.
I tako, koji je najbolji način da ste sigurni da su kesteni koje ste nabavili ili ubrali dobri za jelo? Prvo i najvažnije pravilo je da nikada ne uzimate kesten sa zemlje i da ga zatim jedete.
Toksični kesteni se veoma često mogu pronaći na zemlji, jer čak i životinje ne žele da ga jedu.
Komentari