bonapeti.rs»Saveti»Kako da prepoznamo jestivi kesten?

Kako da prepoznamo jestivi kesten?

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
432755
Kako da prepoznamo jestivi kesten?

Kesten može biti pripremljen kao veoma ukusno jelo, ali se može koristiti i kao lek. Kesten može biti kuvan, kuvan na pari i naravno, pečen na vatri. Ipak, neke vrste kestena su otrovne i nikako nisu za jelo, kao što je naprimer konjski kesten.

Slatki kesten je ukusan, jestiv kesten, koji većina voli da jede tokom jeseni i zime. Morate da priznate da su kuvani kesten ili krem od kestena istinski delikatesi.

Najlakše je prepoznati jestiv kesten prema njegovom omotaču, ako ga još ima. Omotač je pun bodlji, a te bodlje su veoma oštre.

Toksični, nejestivi kesten, koga još nazivamo i konjski kesten, ima omotač koji je mnogo glatkiji i sa samo nekoliko bodlji. Konjski kesteni se najčešće mogu pronaći u šumi i dvorištima.

Drugi lak način da prepoznate jestivi kesten i da ga razlikujete od otrovnog je da vidite sam plod kestena. Oba ploda su braon boje, sa svetlom pegom na njima. Ipak, jestivi kesten uvek ima deo koji podseća na šapicu u donjem kraju i ona se oseća na dodir. Otrovni kesten nema tu karakteristiku. On je okrugao i gladak.

Kesten ima nizak sadržaj masti i visok sadržaj proteina, bez glutena, kao i visok sadržaj vitamina i vlakana.

I tako, koji je najbolji način da ste sigurni da su kesteni koje ste nabavili ili ubrali dobri za jelo? Prvo i najvažnije pravilo je da nikada ne uzimate kesten sa zemlje i da ga zatim jedete.

Toksični kesteni se veoma često mogu pronaći na zemlji, jer čak i životinje ne žele da ga jedu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji