Ništa se ne može uporediti sa aromom sveže pripremljenog hleba tek izašlog iz rerne, sa hrskavom koricom i mekom sredinom. Ali da bi pojeli ukusan hleb, pre toga treba da ga umesite, a mešenje je posao koji nije baš za svakog.
Jedna od tajni ukusnog hleba je poštovanje tačnog odnosa namirnica, kako bi rezultat bio siguran i očekivan. Zbog toga recepti tipa - malo vode i brašna koliko primi, nisu omiljeni među ljudima.
Početnici kuvari koji po prvi put probaju da umese pogaču često se pitaju koliko tačno kvasca treba da se stavi u hleb.
Količina kvasca zavisi od njegovog oblika, ali i količine brašna koju ćete upotrebiti.
Za odličan rezultat na 1 kg brašna se stavlja 42 g svežeg kvasca, koji se prethodno aktivira u malo tople vode ili mleka. To je kocka svežeg kvasca.
U slučaju da nemate sveži kvasac, možete koristiti i suvi, a u tom slučaju na 1 kg brašna se stavlja oko 20 g suvog kvasca ili 2 kesice.
Po želji, suvi kvasac možete promešati sa malo toplog mleka i na taj način ga aktivirati, a možete ga direktno umesiti u brašno kod pripremanja hleba ili pogače.
Oprobane recepte za beli hleb, domaći hleb, pa čak i hleb sa pivom, možete pronaći na našem sajtu.
Komentari