Reč konkase ima francusko poreklo od reči concasser, što u slobodnom prevodu znači smrviti, samleti. Obično se povezuje sa kulinarskom tehnikom koja se primenjuje u obradi paradajza.
Ovde je reč o svima dobro poznatom konkase paradjazu.
Kako se pravi konakse paradajz? Videćete, veoma lako.
Kod ove tehnike, oštrim nožem se zreli, ali ne i prezreli paradajz zaseče u krst u donjem delu i zatim se potopi u šerpu sa vrelom vodom na deset-petnaest sekundi. Nakon toga se paradajz izvadi i odmah se prebacuje u posudu sa ledenom vodom.
Ovakva šok promena temperature olakšava skidanje ljuspe sa paradajza. Nakon toga, svaki paradajz se preseče na 4 dela i uz pomoć kašike ili noža se očisti od semenki i soka.
Preostali mesnati deo paradajza se nasecka na sitne kockice. Paradajz konkase se koristi u sosevima za picu ili testenine. Može se poslužiti i kao prilog preko hrskavih brusketa. Takođe, može da bude idealni dodatak pečenoj ribi ili morskim plodovima.
Ista tehnika se može primeniti i kod drugog povrća ili voća. Predlažemo vam da probate naš recept za prženi patlidžan konkase.
Komentari