U poslednje vreme se mnogo priča o kakao flavanolima, ali taj termin je mnogima nepoznat. Ako ste jedan od njih, verovatno se pitate šta su kakao flavanoli i koje su njihove koristi za organizam.
Kakao flavanoli mogu se definisati kao hranljive materije biljnog porekla, podklasa flavonoida. Kao što im i samo ime kaže, kakao flavanoli se uglavnom nalaze u zrnima kakaa i poznati su prvenstveno po svojim antioksidativnim svojstvima.
Iako se kakao flavanoli nalaze u skoro svim proizvodima i hrani koja sadrži kakao, neki od njih se odlikuju većim sadržajem od drugih. Visok sadržaj kakao flavanola nalazi se u crnoj čokoladi, dok mlečna čokolada ima mnogo skromniji sadržaj flavanola.
Prema rečima stručnjaka, što je kakao više prerađen, to sadrži manje flavanola, pa se potrošačima savetuje da biraju prirodne dodatke ishrani i funkcionalnu hranu koja sadrži više flavanola i gotovo da nema viška šećera.
Stručnjaci preporučuju redovnu konzumaciju proizvoda koji sadrže kakao flavanole jer poboljšavaju cirkulaciju krvi, čime sprečavaju kardiovaskularne bolesti, pomažu u održavanju elastičnosti krvnih sudova i stabilizuju pritisak.
Redovna upotreba proizvoda koji sadrže kakao flavanole pomaže u održavanju zdrave funkcije mozga. Ali to nisu jedini korisni efekti koje imaju na mozak.
Primetićete da ako redovno jedete proizvode sa visokim sadržajem kakaa, vaša koža će biti glađa, hidrirana i čistija. Kakao flavanoli pomažu u zaštiti kože od ultraljubičastih zraka i smanjuju znake starenja.
Pogledajte takođe šta sadrži kakao i saznajte šta možete napraviti sa sirovim zrnima kakaa.
Komentari