bonapeti.rs»Saveti»Da li može da se kuva sa maslinovim uljem?

Da li može da se kuva sa maslinovim uljem?

MarianeMariane
Džedaj
1259760
Da li može da se kuva sa maslinovim uljem?

Maslinovo ulje je bilo prva masnoća, za koju su ljudi znali i koristili je. Pre nego što je čovačanstvo otkrilo suncokretovo ulje ili ulje od repice, pripremalo je jela sa maslinovim uljem. Maslinovo ulje je takođe i najmasnije od svih biljnih ulja. Molekuli njegovih masnih kiselina su veći, i zbog toga sadrži više ugljenih hidrata, a odatle i više kalorija.

Poslednjih decenija maslinovo ulje je probilo put i do naše trpeze, ali još uvek postoje različiti mitovi o njegovoj upotrebi. Mnogo domaćica je ubeđeno, da maslinovo ulje nije dobro za kuvanje ili prženje i koriste ga samo za salate i pripremanje različitih vrsta dresinga.

Maslinovo ulje je zapravo ulje koje najviše odgovara za prženje ribe, za pripremu jela od ribe i povrća. Za pripremanje kilograma ovih proizvida trebaće vam svega 150 ml maslinovog ulja. Ali ono što je važnije je da maslinovo ulje slabije oksidiše u odnosu na druga ulja kada zagori. Drugim rečima to znači, da upotreba maslinovog ulja znatno smanjuje rizik od pojave kancerogenih proizvoda.

Prilikomprženja maslinovim uljem ne stvaraju se materije koje nadražuju sluzokožu želuca, a slabija oksidacija omogućava višekratnu upotrebu, za razliku od ulja ili maslaca, koje možete upotrebljavati samo jednom.

Prema nutricionistima, maslinovo ulje je najbolja masnoća za kuvanje, zbog toga što je otpornije na visoke temperature kod dužeg prženja ili pečenja jela. Ovde je momenat da preciziramo, da nije svejedno kakvo ćete maslinovo ulje koristiti, zašto sva maslinova ulja nisu jednaka i nemaju isti kvalitet. Najcenjenije je hladno ceđeno maslinovo ulje - Ekstra verdžine, koje nije izloženo nikakvoj toploti ili termičkoj obradi, već je dobijeno jednostavnim presovanjem maslina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji