Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se kuva sa kokosovim uljem?

Kako se kuva sa kokosovim uljem?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2482
Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima prijatnu aromu kokosa i veoma upečatljiv ukus. Spada u najzdravije namirnice koje možemo otkriti. Ovo je uslovljeno njegovom stabilnošću prilikom kuvanja.

Kada se kuva sa određenom vrstom ulja kao što je maslinovo ulje ili suncokretovo ulje, visoka temperatura može uništiti njegovu krhku strukturu. Tako sve zdrave koristi nestaju.

Za razliku od njih, kokosovo ulje je stabilno i opstaje i na najvišim temperaturama. Ono ne gori i čuva sve svoje korisne kvalitete, čak i nakon termičke obrade. I najlepše je što sa kokosovim uljem može sve da se spremi - od mesa do deserata.

Na tržištu možete naći dve vrste kokosovog ulja. Jedno je tipične arome kokosa, a drugo je rafinisano. Češće se koristi rafinisano kokosovo ulje, s obzirom da ne sadrži jaku aromu ili određeni ukus.

Interesantno kod kokosovog ulja je da na veoma hladnopj temperaturi dobija tvrdu konzistenciju. Kada se ostavi na toplom, postaje u potpunosti tečno.

Kokosovo ulje je veoma korisno za kuvanje. Na njemu može sve da se prži, na taj način ne samo da se ne povećava, već se smanjuje "loš" holesterol. Zbog toga, često se preporučuje kao najbolje ulje za mršavljenje.

Samo hidrogenizovana, stvrdnuta forma kokosovog ulja može obrazovati štetne trans masti. To je uslovljeno načinom proizvodnje, posredstvom dodavanja vodonika u maslac pri visokom pritisku i temperaturi.

Ulje od kokosa

To se radi kako bi se produžila njegova trajnost. Svi drugi oblici kokosovog ulja dozvoljavaju zasićenim mastima u njemu da se bez problema apsorbuju od strane organizma, istovremeno stimulišući metabolizam.

Sa kokosovim uljem može sve da se kuva. To je jedina masnoća koja ne oksidira prilikom prženja i pečenja. Zanimljivo je da za razliku od ostalih, ona nema tipičan ukus i miris. Osim toga, nema ni sposobnost da zadrži miris i ukus. Tako ono može da se koristi dugo, kao i za ponovno prženje različitih proizvoda.

Druga pozitivna karakteristika kokosovog ulja je da ono ne truli, jer ne oksidira. Tokom kuvanja ne prska, ne apsorbuje se i ne pretvara se u štetan proizvod na visokim temperaturama.

To ga čini savršenom i najzdravijom alternativom svih ulja za kuvanje. kokosovo ulje uspešno može da zameni svako od ulja u bilo kom kuvarskom receptu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest