Koliko god da ne verujete, pripremanje lepog pirinča je jedna od najtežih stvari u kulinarstvu. Na tržištu ima mnogo različitih vrsta pirinča, pa s tim i mnogo tehnologija pripreme.
Tačan odnos pirinča i vode ne postoji, zbog tiga što različite vrste primaju različitu količinu tečnosti, i na to pitanje se ne može dati jedinstveni odgovor. Obični je na pakovanju napisana tačna proporcija za datu vrstu pirinča, i najbolje bi bilo da se pridržavate uputstva.
Važno je upamtiti, da pirinač upija 2,5 puta više tečnosti od svoje težine i lepši je kada se priprema sa više masnoće. Stručnjaci negiraju praksu naših domaćica ba proprže pirinač pre kuvanja.
Oni preporučuju da se kuva na tihoj vatri sa poklopcem, u slanoj vodi i sa malo masnoće, oko 15-20 minuta, i da se pritom ne meša, da se ne bi zalepio. Posle toga se ostavlja na još uvek toploj ringli poklopljen, da dobro upije tečnost.
Komentari